Foto's: Mossel&Oesterboulevard

Zeeuws meisje presenteerde 19 augustus 2021 de eerste Mosselburger tijdens de Mossel&Oesterboulevard in Yerseke. Bij de expositie van Zeeuws meisje #broederschap nam de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat het eerste exemplaar in ontvangst. De Mosselburger is ontwikkeld door chefkok Tim Sinke.

Zeeuws meisje #broederschap is een project van fotograaf en kunstenaar Rem van den Bosch. 'Zorg voor de wereld' staat dit jaar centraal in alle projecten van Van den Bosch. De Mosselburger past in dit thema en de kunstenaar wil hiermee mensen bewuster keuzes laten maken over hun voeding. Mosselen hebben de laagste voetafdruk van alle dierlijke eiwitbronnen en passen daarmee in een milieubewust eetpatroon. Een burger kan bovendien een brede groep mensen aanspreken.

Mosselburger

Van den Bosch: "Ik zie veel kansen voor mosselen en denk dat met de Mosselburger meer mensen – en vooral ook mensen die minder vaak vlees willen eten – aan te spreken zijn. Met de Mosselburger hebben wij een hele smakelijke en toegankelijke burger gemaakt. De burger bestaat uit mosselvlees en 20% andere duurzame Noordzeevis. Hij wordt geserveerd op een zeewierbroodje, met een zilte mayonaise en zeekraal. De burger wordt gefrituurd om de burger zo toegankelijk mogelijk te maken, ook voor de jonge generaties. Maar hij kan ook worden gebakken."

Kunstenaar Rem van den Bosch

Jo-Annes de Bat is enthousiast over het initiatief van Rem van den Bosch. "Rem maakt kunst met een boodschap, hij wil een verhaal vertellen. Het blijft niet alleen bij het verhaal vertellen maar hij onderneemt ook actie. Rem ziet een wereld in verandering en speelt daarop in. Die verandering is voor ons allemaal belangrijk en met kunst wil Rem van den Bosch mensen naar die verandering laten handelen. Hij zoekt ook verbinding door zijn kunst. Door nieuwe generaties aan te spreken krijgen nieuwe ideeën meer waarde. Kunst met een boodschap, een opdracht en kunst die verbindt. Daarnaast laat Rem zien dat cultuur belangrijk is voor de maatschappij en economie. Met mosselen hebben wij in Zeeland een bijzonder sterk, duurzaam en lekker product in handen. Ik denk echt dat deze innovatieve burger een breder publiek en jonge mensen kan aanspreken. Eiwitten zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van onze voeding en het is goed om te zien dat wij die vraag en afzet dichtbij huis kunnen halen en niet ver weg.”

Zeeuws meisje #broederschap

De Mosselburger is de komende weken te proeven bij de tentoonstelling Zeeuws meisje #broederschap aan de Mossel&Oesterboulevard in Yerseke (Havendijk 10). Op dit moment wordt in overleg met mosselverwerkende bedrijven bekeken hoe de Mosselburger ook op grotere schaal is te distribueren.

Bezoekers van de Mossel&Oesterboulevard hadden de primeur om de Mosselburger te proeven. De eerste reacties waren heel positief. "Top! Echt heel lekker. Mooie combinatie van fris met citroen en zeekraal, maar ook echt de mossel. Je proeft Zeeland!"

Altijd op de hoogte blijven?