Toekomstbestendige schelpdiercultuur centraal bij internationale schelpdierconferentie

24 juli 2023 Redactie Vismagazine Lieneke Schuitemaker

Het programma van de internationale schelpdierconferentie, op 18 en 19 maart, krijgt vorm. De centrale vraag van deze achtste editie is: ‘Wat is er nodig voor een toekomstbestendige schelpdiercultuur?’. Dat maakt de organisatie bekend in een nieuwsbrief.

De internationale schelpdierconferentie richt zich op de schelpdiersector in binnen- en buitenland. De organisatie verwacht deelnemers uit Nederland, UK, Ierland, Duitsland, Denemarken en Portugal. De conferentie biedt een programma van lezingen, discussies, poster presentaties, pitches en de uitreiking van de Duurzaamheid award schelpdiersector 2022/2023. Daarnaast is er een beursvloer. Volgens de organisatie hebben zich hiervoor nu al meer deelnemers gemeld dan bij vorige edities. Onder de exposanten bevinden zich hatcheries uit binnen- en buitenland, toeleveranciers van materiaal en apparatuur, en van adviesbureaus.

Workshop mosselsterfte

Voorafgaand aan de conferentie, op woensdag 17 januari, vindt er een internationale workshop plaats over het probleem van de onverklaarde mosselsterfte. Wetenschappers uit onder andere Frankrijk, Ierland, Spanje, Denemarken en Zweden buigen zich met hun Nederlandse collega’s over dit gemeenschappelijke probleem en rapporteren op de conferentie over de stand van zaken.

Programma 18 januari

De ochtendsessie op donderdag 18 januari is gewijd aan de rol van schelpdieren in een voedzaam en duurzaam dieet, hoe gaat dat met andere producten, hoe kan er aan schelpdieren meer aandacht worden gegeven en hoe gebeurt dat elders in Europa? ’s Middags zijn er praktijklessen op basis van nieuwe vormen van schelpdierkweek, onder meer in de Voordelta en Waterdunen.

Om half vijf begint de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de PO Mosselcultuur en de United Fish Auctions, nu voor het eerste gekoppeld aan de conferentie en de beurs. Tijdens deze receptie vindt ook de uitreiking van de Duurzaamheid award schelpdiersector 2022/2023 plaats. De donderdag wordt afgesloten met het conferentie diner.

Programma 19 januari

Vrijdagochtend 19 januari staan de kansen en bedreigingen voor de schelpdierkweek centraal. Wat zijn de achtergronden van de mosselsterfte en wat kan er gedaan worden, en wat leert de praktijk van mosselkweek ons voor versterking van natuurwaarden. ’s Middags gaat het over de kweker zelf. Hoe is het om schelpdierkweker of – verwerker te zijn, wat is daarvoor nodig qua kennis en opleiding en waar haal je die kennis vandaan?

Internationale schelpdierconferentie

De organisatie is nog bezig met de nadere invulling van het programma voor de achtste editie en communiceert hierover op de website. De inschrijving voor de conferentie opent op 1 september. De internationale schelpdierconferentie vindt plaats op 19 en 19 januari op Deltapark Neeltje Jans in Zeeland.

 

Altijd op de hoogte blijven?