Wetenschap centraal op Fish Forum 2024

26 februari 2024 Redactie Vismagazine GFCM
In het Turkse Antalya vond afgelopen week het Forum on Fisheries Science in the Mediterranean and the Black Sea (Fish Forum 2024) plaats. Effectief en duurzaam visserijbeheer stond centraal tijdens de tweede editie van deze wetenschappelijke conferentie. 

Het Fish Forum 2024, georganiseerd door de General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM)  van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), is de belangrijkste wetenschappelijke visserijbijeenkomst in de regio. Ruim 400 deelnemers bezochten deze vijfdaagse conferentie gevuld met lezingen, panels, workshops en tentoonstellingen. Deskundigen uit 47 landen bespraken de nieuwste ontwikkelingen in de visserijwetenschap en milieu-, oceanografisch en sociaal-economisch onderzoek, en de toepassing op de huidige uitdagingen in de sector.

Wetenschappelijke visserijoplossingen

“GFCM neemt beslissingen op basis van de wetenschap en het overleg met belanghebbenden”, zegt Miguel Bernal, uitvoerend secretaris van de GFCM. “Dit jaar draaide het forum om de wetenschappelijke behoeften voor de managementplannen van de toekomst. Wetenschappers bespraken de nieuwste methoden en resultaten, terwijl vertegenwoordigers op hoog niveau zich bogen over belangrijke kwesties. Bijvoorbeeld hoe de interface tussen wetenschap en beleid kan worden versterkt, nieuwe internationale overeenkomsten kunnen worden aangepakt en de samenwerking en coördinatie tussen onderzoeksinstituten.”

In de mediterrane regio is er spraken van een combinatie van de vraag naar zeevruchten, menselijke druk en de kwetsbaarheid van ecosystemen. Dit vereist bijzonder sterke en geïntegreerde wetenschap om ecologisch, sociaal en economisch effectieve en duurzame beheersmaatregelen te onderbouwen. De wetenschappelijke uitkomsten van de conferentie zijn ook relevant en bruikbaar voor de visserij wereldwijd. De Verenigde Naties heeft de bijdrage van het Fish Forum aan het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (2021-2030) dan ook erkend.

Thema's conferentie

Gedurende de conferentie stonden drie thema’s centraal. Namelijk verbeterde wetenschap voor beter advies, gezonde zeeën en duurzame visserij, en economische en technische innovatie. Een belangrijk onderwerp hierbij was klimaatverandering. Dit speelt overal ter wereld en zeker in de mediterrane regio die 20 procent sneller opwarmt dan het mondiale gemiddelde. Verschillende sprekers bespraken belangrijke aspecten van het onderwerp. Aan bod kwamen onder andere een verbetering van de kennis van de effecten van een opwarmende oceaan op de regionale visserij en mogelijk beschikbare aanpassingsstrategieën. Hiervoor werd een belangrijke stap gezet, namelijk de opzet van een netwerk van klimaatexperts die zich toeleggen op de visserij in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Regionaal onderzoeksnetwerk

Daarnaast kwamen de deelnemers overeen om een ​​coöperatief regionaal netwerk van visserijonderzoeksinstituten op te zetten. Ze bespraken de opzet van de exploitatie. Het doel van deze samenwerking is vergroting van de capaciteit en verbetering van de onderzoeksresultaten. Visserijdeskundigen moeten de komende jaren wetenschappelijke benaderingen aanpassen als reactie op nieuwe beleidsvereisten en gaan samenwerken om internationale afspraken te implementeren en innovatie te stimuleren.

Duurzame visserij

“Duurzame visserij is niet alleen een economische, maar ook een sociale en ecologische verantwoordelijkheid. We moeten een gezond en rijk marien erfgoed aan toekomstige generaties nalaten”, zegt Ebubekir Gizligider, vice-minister van Land- en Bosbouw van Türkiye. “In dit forum zijn we samengekomen om de duurzame visserij verder te versterken door elkaar te inspireren, kennis te delen en mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.”

Altijd op de hoogte blijven?