'Zet klimaatimpact op producten'

24 april 2024 Ceel Elemans ING
Onlangs kondigde Albert Heijn aan dat de supermarkt voortaan de CO2-uitstoot op producten gaat vermelden. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking, vindt het een stap in de goede richting en hoopt dat andere voedingsbedrijven Albert Heijn volgen. 

Inmiddels liggen er 130 producten in de AH-winkels waarop de uitstoot staat vermeld. Online zijn 1.100 producten voorzien van een uitstootstempel. In verhouding tot het totale AH-productaanbod van meer dan 20.000 is er nog een wereld te winnen. 

Het is tijd dat alle supermarkten en voedingsbedrijven de klimaatimpact op producten zetten. Dat helpt om de voedselketen duurzamer te maken. 

Eigen motivatie belangrijker dan wet- en regelgeving 

Er zijn ongeveer 250 voedselverwerkende en -verhandelende bedrijven in Nederland met meer dan 250 medewerkers in dienst (bron: CBS). Bijna al deze bedrijven zijn verplicht te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid over het jaar 2025 volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). 

De verplichte duurzaamheidsrapportage houdt ook in dat bedrijven maatregelen moeten nemen om de CO2-uitstoot bij afnemers en toeleveranciers te verminderen. Transparante communicatie helpt daarbij. Zeker wanneer dat gebeurt op basis van eigen overtuiging. Bovendien kunnen (voedings)bedrijven sowieso ook duurzaamheidseisen verwachten van hun afnemers. 

Duurzaamheid centraal in bedrijfsstrategie 

Ik zie dat veel (CSRD-plichtige) voedingsbedrijven werken aan een duurzaamheidsbeleid. Ook stel ik vast dat zij daarover veel te weinig communiceren en heel beperkt publiceren op hun website. Dat is een gemiste kans. 

Bedrijven kunnen de bewustwording van hun afnemers en klanten verhogen door hen mee te nemen in de uitstoot van het product dat zij leveren. Het bieden van transparante en controleerbare informatie helpt meer dan bedrijven die hun milieu- en klimaatdoelen onder druk van maatschappelijke opinie- en aandeelhouders afzwakken. Juist de grote (beursgenoteerde) bedrijven moeten het voortouw blijven nemen. Hopelijk doet het voorbeeld van Albert Heijn snel volgen. 

Altijd op de hoogte blijven?