Zeeuws mosselseizoen officieel gestart

6 juli 2023 Redactie Vismagazine Nederlands Mosselbureau

Het Zeeuwse mosselseizoen is nu echt begonnen. Op 5 juli vond de officiële opening plaats, waar in bijzijn van genodigden de eerste bodemmosselen uit de Oosterschelde zijn opgevist. Kenners zijn te spreken over de kwaliteit die veel beter is dan vorig jaar.

Bij de feestelijke seizoensopening introduceerde de mosselsector bovendien de Loaded Mossel, een nieuw mini-gerecht in de mossel. Loaded Mosselen zijn mosselen gevuld met gekruide rijst die je direct uit de schelp eet. Het is populair streetfood uit Turkije. Consumenten in Nederland en België reageerden in de testfase zeer enthousiast op de nieuwe borrelhap. De Zeeuwse mosselsector verwacht met het nieuwe eetmoment meer nieuwe, vooral ook jongere consumenten aan mosselen te krijgen.

Goede kwaliteit

De Zeeuwse mosselkwekers toonden zich bij de seizoensopening heel gelukkig met de mooie kwaliteit die zij kunnen aanvoeren. “Wat we nu aantreffen op onze percelen in de Oosterschelde en op de Waddenzee ziet er prima uit. Veel beter dan vorig jaar,” zegt mosselkweker Jan Schot. De eerste aanvoer bij de Nederlandse Mosselveiling laat al mooie vleesgewichten zien. Schot: “Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu tegen 300 gram visvlees aan. Dat gaat de komende weken alleen maar beter worden.”

Minder aanvoer

De verwachte aanvoer van mosselen ligt dit seizoen wel lager dan gewenst. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Wij hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de schade die de februaristormen van 2022 op onze percelen in de Waddenzee hebben aangericht. Daar lagen de jonge, een halfjaar oude mosselen die juist nu in 2023 naar de markt gebracht moesten worden.”

Eiwitrijk

Ondanks deze zorgen kijken ook de Nederlandse beleidsmakers in Den Haag met steeds meer interesse naar de eiwitrijke schelpdieren. Van al het dierlijk eiwit is het mariene eiwit van mosselen veruit het minst milieubelastend. Met het oog op een duurzame voedselproductie resulteert dit mogelijk in meer ruimte voor mosselkweek in de toekomst. Steeds meer mosselkwekers hebben naast het duurzaamheidslabel van MSC ook een biologisch SKAL certificaat.

Tien geboden mosselbereiding

Meer mensen aan de mossel zou je zeggen. Kenners weten dat mosselen bereiden snel en makkelijk is. Niet-kenners hebben nog veel onzekerheden. Voor de bekende ‘mosselman’ Piet Devriendt van het fameuze mosselrestaurant De Oesterput in het Belgische Blankenberge aanleiding het kookboek Masterclass Mosselen uit te brengen. Devriendt die als 14-jarige in de ‘mossels’ begon, gaf tijdens de lunch van de seizoensopening de aanwezigen zijn tien geboden voor een optimale bereiding mee. Mosselen goed peperen, mosselgroenten genoeg fijn snijden zodat ze tegelijk met mosselen gaar worden, een beetje water of wijn toevoegen, de juiste volgorde in de pan hanteren: eerst de mosselen, dan de groentes en de peper, op hoog vuur koken met de deksel erop en de mosselen tijdens het koken goed opschudden zodat groenten en mosselen goed mengen. Als de schelpen openstaan zijn ze goed.

Altijd op de hoogte blijven?