Tijdens de opening van het mosselseizoen op 5 juli presenteerde de sector een nieuw borrelhapje, geïnspireerd op het populaire Turkse streetfood Midye Dolma. Loaded Mosselen zijn mosselen gevuld met gekruide rijst die je direct uit de schelp eet.

Om meer mensen aan de mossel te krijgen, zijn ook andere eetmomenten belangrijk. Vorig jaar werd al de mosselburger gelanceerd. Nu introduceert de mosselsector Loaded mosselen, een met gekruide rijst gevulde mossel die je direct uit de schelp eet. Ideaal voor op een borrelplank. Een klein gerechtje in de schelp. Het heeft iets van de oester en iets van sushi.

Turks streetfood

De Loaded mossel is de Zeeuwse invulling van de populaire Turkse Midye Dolma. Traditioneel streetfood dat terug te vinden is in de uitgaansgebieden van Turkse kuststreken als Istanbul, Izmir en Bodrum. “Op een avond eet je daar gemakkelijk 10 tot 15 gevulde mosselen, want je blijft dooreten,” aldus Ibrahim Bas een Nederlandse-Turk die het Nederlands Mosselbureau meer dan een jaar geleden spontaan belde en vertelde dat de Midye Dolma Nederlandse en Belgische jongeren zeker aan de mossel gaat krijgen.

Zeeuwse mossel

“Vreemd genoeg kende niemand uit de mosselsector de Midye Dolma,” aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Wij zijn ons erin gaan verdiepen en hebben onderzocht of ook de Zeeuwse mossel zich hiervoor leent. De Zuid-Europese mossel is namelijk anders. In Nederland en België hebben wij verder uitgebreid consumentenonderzoek gedaan. Ook hebben wij een grote smaaktest – met 40 procent niet-mosseleters - laten uitvoeren door Wageningen Food & Biobased Research. Met goed resultaat. Iedereen bevestigt dat de Loaded mossel lekker is, heel verrassend, een bijzondere eetbeleving.  En niet onbelangrijk, het heeft een dooreeteffect.” Het project kon mede tot stand komen dankzij een financiële bijdrage van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Meer informatie over Loaded mosselen is te vinden op de website van het Nederlands Mosselbureau.

 

Altijd op de hoogte blijven?