Viskweker Kingfish verbreekt eigen productierecord

6 november 2023 Redactie Vismagazine Kingfish Company
Het gaat goed met The Kingfish Company. De Nederlandse viskweker verbrak afgelopen kwartaal het eigen productierecord en zag de omzet stijgen naar 5,7 miljoen euro. Dat blijkt uit de financiële cijfers over het derde kwartaal van 2023 die Kingfish onlangs presenteerde.

Afgelopen kwartaal realiseerde Kingfish een productiviteit van 0,80 kg nettogroei per kubieke meter per dag. Dit zorgde voor een nieuw productierecord van 637 ton. In het derde kwartaal van 2022 was dit nog 374 ton. Sinds 2020 steeg de productiviteit van 0,57 kg naar 0,83 kg. Dankzij deze toegenomen productiviteit steeg de omzet in het derde kwartaal met 8,5 procent naar 5,7 miljoen euro. In 2022 was dit 5,3 miljoen. De omzet per kilo bedroeg 15,3 euro, een stijging van 11 procent. Ook zag Kingfish een verbetering in de verhouding voer en groei van de vis. Afgelopen jaar leverde 1,52 kilo voer 1 kilo gewichtstoename bij de vis op, nu is daar 1,37 kilo voer voor nodig.

Fase 2

“In het derde kwartaal behaalden we een uitstekende productiviteit en bereikten we een recordhoogte in de biomassagroei”, zegt CEO Vincent Erenst. “Nu de productiekosten zich gunstig ontwikkelen en we een gestage groei in verkoop en omzet per kg zien, kijken we uit naar de volledige voltooiing van fase 2 in december en onze aanzienlijke volumegroei”

Fase 2 betekent de uitbreiding van de productiecapaciteit van de faciliteiten in Zeeland en omvat onder andere een nieuw pomphuis en een tweede kwekerij. Hiermee moet de productie meer dan verdubbelen en moet Kingfish in staat stellen om te voldoen aan de groeiende vraag naar Dutch Yellowtail.

Toekomstplannen

Het bedrijf is positief over de toekomst. Na de afronding van Fase 2 richt Kingfish zich op het vergroten van de productie en het optimaliseren van de activiteiten. Zoals de ontwikkeling van nieuwe markten, voornamelijk in Europa en Noord-Amerika, en wil de investeringen in bedrijfsontwikkelingsactiviteiten verder vergroten. De export naar Israël heeft Kingfish sinds oktober 2023 tijdelijk stilgezet vanwege de huidige situatie in dat land. Kingfish verwacht dat deze exportpauze ongeveer 10 procent van de omzet zal beïnvloeden.

Dutch Yellowtail
Sinds 2017 kweekt Kingfish Zeeland in Kats, vlakbij de Zeelandbrug, Dutch Yellowtail. Deze vis komt oorspronkelijk uit de Zuidelijke Oceaan bij Australië. Het is roofvis, verwant is aan de makreel, en het vormt een goed alternatief voor tonijn. Duurzaamheid staat centraal bij de viskweker. Zo wordt de Yellowtail Kingfish gekweekt in gezuiverd Oosterschelde water, krijgen de vissen organisch voedsel en geen antibiotica. De kweek vindt op duurzame wijze plaats met groene energie.

Bron: The Kingfish Company

Altijd op de hoogte blijven?