Kingfish haalt 32 miljoen euro op

10 juli 2023 Redactie Vismagazine Kingfish Company

De Kingfish Company heeft met succes 32 miljoen euro opgehaald in de vorm van een converteerbare lening. Dit bedrag gaat de viskweker in Zeeland gebruiken voor verdere expansie van het bedrijf. Dat maakte Kingfish 5 juli bekend.

Zowel bestaande als nieuwe aandeelhouders nemen deel aan de lening. Het grootste deel komt van bestaande hoofdaandeelhouder. Het Ocean 14 Capital Fund investeert 11 miljoen euro. Ocean 14 is een impactfonds dat investeert in durf- en groeibedrijven en technologieën die duurzame oplossingen bieden voor de oceaan. Het team heeft meer dan 25 jaar ervaring in de aquacultuursector, waaronder aanzienlijke ervaring met RAS-technologie, en vormt een verdere aanvulling op de lijst van gerenommeerde investeerders van Kingfish.

Kingfish gaat de lening gebruiken om de productiecapaciteit van faciliteiten in Zeeland, onder de noemer ‘Fase 2’, af te ronden. De rest wordt gebruikt om de activiteiten ‘cash-positief’ te maken en voor algemene zakelijke doeleinden.

Fase 2

“De converteerbare lening stelt de voltooiing van fase 2 veilig”, zegt Vincent Erenst, Chief Executive Officer van Kingfish Company. “We zijn bezig met het meer dan verdubbelen van onze productiecapaciteit om aan de toenemende vraag naar Dutch Yellowtail te voldoen. De opbrengst van de converteerbare lening financiert onze expansie totdat we een positieve operationele cashflow en duurzame winstgevendheid bereiken.”

Fase 2 startte in mei 2023 en omvat onder andere een nieuw pomphuis en tweede kwekerij. Erenst: “De nieuwe faciliteit draait vanaf het begin erg goed en we zijn er trots op dat we in iets meer dan een maand tijd met meer dan 100 ton biomassa hebben kunnen groeien. Dit is een bewijs van het geavanceerde ontwerp en de vaardigheden van ons team.” Kingfish verwacht dat het oogstvolume van de locatie in Zeeland in het eerste kwartaal van 2024 toe gaat nemen en in de loop van 2025 moet de productie stabiel zijn. De geschatte kapitaaluitgave voor fase 2 staat op 95 miljoen euro.

Dutch Yellowtail

Sinds 2017 kweekt Kingfish Zeeland in Kats, vlakbij de Zeelandbrug, Dutch Yellowtail. Deze vis komt oorspronkelijk uit de Zuidelijke Oceaan bij Australië. Het is roofvis, verwant is aan de makreel, en het vormt een goed alternatief voor tonijn. Duurzaamheid staat centraal bij de viskweker. Zo wordt de Yellowtail Kingfish gekweekt in gezuiverd Oosterschelde water, krijgen de vissen organisch voedsel en geen antibiotica. De kweek vindt op duurzame wijze plaats met groene energie.

Bron: Kingfish Company

Altijd op de hoogte blijven?