Vis in media | Week 26-2023

30 juni 2023 Redactie Vismagazine Pixabay

Ingeblikte vis maakt opmars in culinaire wereld, meeste landen tegen Europees verbod bodemvisserij en hoe gezond is haring? Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

“Bijna alle Europese landen hebben zich op de eerste dag van de AGRIFISH Council gekeerd tegen het plan van de Europese Commissie om de visserij met vistuig dat over de bodem sleept de komende jaren te verbieden”, meldt Visserij.nl. “De tegenstanders, met onder meer Nederland voorop, kregen alleen Italië niet mee.”

De Stentor spreekt beroepsvisser Meindert Klaassen uit Harderwijk. Hij stapt al vijftig jaar dagelijks op een viskotter. “Zelf vindt hij dat niet bijzonder. Maar zijn familie denkt daar anders over: vijftig jaar vissen, juist in deze woelige tijden, dat is iets om bij stil te staan.”

Literatuurwetenschapper August Hans den Boef schreef voor Joop een opiniestuk over de visserij. Het stuk kreeg de titel ‘Haring of de oer-Hollandse vissers uit België, Engeland, Noorwegen, Denemarken en Alaska’.

Handel

Het AD spreekt 43-jarige Micha Kouwenberg-van Staveren. De geboren Amsterdamse nam drie jaar geleden De Haringsalon over in Rotterdam Noord. Haar geheim? “Koelen met ijs, snijden op de ‘nieuwe manier’ en masseren met liefde.”

Vis

Ingeblikte vis, een product dat vroeger werd geassocieerd met noodrantsoenen en studentenmaaltijden, is bezig aan een opmars in de culinaire wereld”, meldt Entree. “Zijn visconserven het nieuwe kaviaar?”

De nieuwe haring is weer in het land. Reden voor het AD om uit te zoeken hoe gezond haring is. “Haring staat bekend om zijn omega 3-, 6- en 9-vetzuren”, zegt IJsbrand Velzeboer. “Dat zijn allemaal onverzadigde vetzuren en dat maakt het gezond.”

Productie

In het Noordhollands Dagblad aandacht voor de ambachtelijke visroker Ferry Kaagman. “Loop je door het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum, hoef je alleen maar je neus te volgen om even later te kunnen proeven van de versgerookte vis van Ferry Kaagman.”

Overig

Het Brabants Dagblad was aanwezig bij een bijeenkomst in ’s-Hertogenbosch waar studenten van Koning Willem I College de Nieuwe Nederlandse Keuken lieten proeven. Daan van Elteren ontwikkelde de amuse haring met dropsaus en jenever.

RTV Seaport doet verslag van het Havenfestival 2023 in IJmuiden. Vele duizenden bezoekers konden een kijkje nemen aan boord van verschillende schepen, meer leren over de visserij en over techniek, en genieten van lokaal en professioneel entertainment.

Het aantal vissoorten in de grachten van Noord-Hollandse binnensteden neemt toe. “Het water in de grachten is in de afgelopen jaren behoorlijk schoon geworden”, vertelt bioloog Marco Kraal aan Noordhollands Dagblad. “Zó schoon dat de meeste vissoorten die we in Nederland van nature aantreffen, gewoon in de gracht kunnen zwemmen.”

Altijd op de hoogte blijven?