Vis in de media | Week 7-2023

17 februari 2023 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash

De "uitroeing van de visserij",  hoe gaat het op de Nederlandse visafslagen en wordt zeewier het graan van de toekomst? Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

"Uitroeiing visserij heeft grote gevolgen voor vishandel en visconsumptie", kopt Visserij.nl. Willem den Heijer geeft in dit artikel zijn mening over de huidige situatie van de Nederlandse vissers. "Hopelijk gaat bij de landelijke demonstratie op zaterdag 11 maart in Den Haag bij veel burgers de ogen open, want het is nog niet helemaal te laat. Verandert er niets in de politieke verhoudingen, dan koersen we zo op de afgrond af…"

Vis

"Is één dna-verschilletje genoeg om een zalm te beschermen?", kopt NRC een artikel over de bescherming van de chinookzalm in het noordoosten van de Verenigde Staten. De discussies hierover zijn inmiddels beland in de moleculaire details.

Er is een doorbraak in de kweek van de zeldzame platte oester. Volgens Nature Today is het voor het eerst mogelijk om "betrouwbaar en op grotere schaal de zeer zeldzame Europese platte oester te kweken. Deze primeur is goed nieuws voor de aanleg van de ecologisch waardevolle oesterriffen."

Visafslag

In het Noordhollands Dagblad aandacht voor de visafslagen. Visafslag IJmuiden heeft zes vaste klanten verloren sinds de sanering en in Urk en Den Helder gaat nog het slechter, aldus het dagblad.

Industrie

Machinefabrikant Marel maakte een omzetsprong. Het bedrijf sloot het laatste kwartaal van 2022 af met een omzet van €489,2 mln. Een toename van ruim 33 procent ten opzichte van 2021, aldus het FD.
Ook in De Telegraaf aandacht voor Marel. “Slachtmachinebouwer Marel uit IJsland zet tanden in robotisering en software”, kopt de krant.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Ander nieuws

Zeewier kan het graan van de toekomt worden” kopt Friesch Dagblad. Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek verlichten. door. Scott Spillias van de Universiteit van Queensland is ervan overtuigd dat zeewier ingezet kan worden als grondstof voor voedingswaren, diervoeder, bouwmaterialen en brandstof. 

“De inflatie in januari komt definitief uit op 7,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek”, meldt BNR. Han de Jong, BNR’s huiseconoom, laten weten dat de inflatie op voeding nu op ruim 17 procent ligt. Hij verwacht dat de inflatie geleidelijk aan blijft dalen. 

In de Middeleeuwen waren de Scandinaviers zeer actief in de haringhandel, maar het waren de Vikingen  die daar 400 jaar eerder mee waren begonnen. Dat ontdekten biologen op basis van genetische tests, meldt Historia

Haagse kunstenaar Bram De Jonghe gebruikte ruim honderd mosselen voor een kunstwerk in het gebouw van De Haagse Hogeschool. "Op gevels, trappen en muren van de school zijn nu tientallen mosselen te vinden", aldus het AD

 

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?