Voor Romy Damen was het van jongs af aan duidelijk: ze wil later het bedrijf van haar familie overnemen, restaurant het Havenpaleis en het Vispaleis in Scheveningen. Ze rondde twee foodservice opleidingen af bij SVO en is net begonnen met de mbo 4-opleiding Foodservice manager.

Romy ( 20 ) kreeg het werken in de foodbranche met de paplepel ingegoten. Als klein meisje ging ze al met haar moeder mee naar het Havenpaleis, een vis- en vleesrestaurant in Scheveningen. “In het begin alleen om te kijken, maar later ging ik er zelf ook werken”, vertelt ze. 
“Ik wist dan ook al vroeg dat ik het familiebedrijf later over wil nemen. Het ondernemerschap vind ik erg leuk en ik houd van het omgaan met gasten. Ik vind het fijn als ik zie dat ze lekker zitten te eten en het werk is enorm afwisselend. Ik ontvang gasten, doe de kassa, neem bestellingen op en sta in de keuken. Koken vind ik heerlijk en het is fijn om gasten een mooi opgemaakt bord met bijvoorbeeld een lekker visje voor te zetten.”

Nieuwe inzichten

Om meer te leren over de foodservice, koos Romy voor de mbo 2-opleiding Foodservice professional van SVO. Inmiddels heeft ze ook niveau 3 afgerond, Foodservice teamleader. “Ik zocht een opleiding die werken en leren combineert”, zegt Romy. “Zo kon ik blijven werken en kon ik de theorie die ik leerde op school, meteen toepassen in ons restaurant. Ik heb er veel geleerd, ook over onderwerpen als marketing en verkopen. Op school leerden we bijvoorbeeld over de kansen die vegetarische gerechten bieden. Daardoor zijn we daar in Havenpaleis ook mee aan de slag gegaan en die gerechten lopen heel goed. Op school krijg je nieuwe inzichten.”
In januari is Romy begonnen met de niveau 4-opleiding Foodservice manager. Deze opleiding bereidt haar voor op het ondernemerschap. “Kennis over een bedrijf leiden, 
financiën en leidinggeven is natuurlijk belangrijk, omdat ik onze zaak wil overnemen”, zegt ze. “Bovendien helpt deze opleiding me om andere dromen waar te maken. Ik zou later naast het Havenpaleis en het Vispaleis graag mijn eigen lunchroom willen runnen. Dat lijkt me een hele mooie combinatie.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van 
mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak. 
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?