Vis in de media | Week 25-2023

23 juni 2023 Charlotte Kwakkelstein Vismagazine

Veel aandacht voor de komst van de Hollandse Nieuwe, Krijn Verwijs start een proef om mosselen te kweken op volle zee, Deense justitie beschuldigt Urker Vissers van drugshandel en vissaus gemaakt van Noordzee schol. Wat lazen we afgelopen over de branche? Een greep uit de media.

Haring

Veel aandacht in de media voor de komst van de Hollandse Nieuwe. “De haring is eindelijk vet genoeg en ligt vanaf vrijdag in de winkel”, kopt Het Parool. Het begin van het haringseizoen moest uitgesteld worden, maar de laatste proeverij beloofde veel goeds. 

Omroep West heeft een sfeerverslag gemaakt van Vlaggetjesdag 2023. "Als vanouds was het druk in de eerste binnenhaven van Scheveningen voor de viering van Vlaggetjesdag. Het was druk, de sfeer was gezellig maar de haring was van het jaar daarvoor." 

Schelpdieren

Mosselen kweken op volle zee: volgens schelpdierbedrijf Krijn Verwijs uit Yerseke moet dat kunnen”, meldt Omroep Zeeland. “Het bedrijf start samen met natuurorganisatie ARK Rewilding Nederland een proef om te kijken of het mogelijk is om hangcultuurmosselen te kweken op de Noordzee.”

Visser Joost de Dreu deed een bijzondere vondst. Tussen de mosselen zat een blauwe zeekrab. “Pas toen we hem googleden zag ik hoe bijzonder het dier is. Hij blijkt zeldzaam te zijn. Dat maakt het helemaal leuk”, zegt Joost tegen het AD.

Visserij

De Visserij Experience moest de nieuwe trekpleister worden van het havengebied in Breskens. “Maar pech en uitstel achtervolgt het prestigieuze project”, meldt PZC. Wanneer de bouw begint is nog steeds gissen.  

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat de Deense justitie vissers uit Urk beschuldigen van drugshandel. "Containerschepen uit Zuid-Amerika dumpen pakketten met cocaïne en een gps-zender in de Noordzee. Vissers halen die pakketten uit het water en verschepen ze naar Deense havens", aldus NOS.

Vorige week maakte minister Adema 30 miljoen vrij om de visserijketen te helpen. De Zeeuwse visserijsector maakt volgens Omroep Zeeland plannen voor het binnenslepen van miljoenen aan subsidie. De vissers zelf staan nog niet te springen. "In de visserij zelf merken we er toch niks van."

De subsidie van Adema is voor PZC reden om Arnemuiden te bezoeken, waar visserij steeds meer herinnering en steeds minder heden wordt. De krant spreekt drie inwoners uit de sector over de teloorgang van de visserij in het Zeeuwse stadje.

Overig

Holland Diamond Fish BV heeft met ondersteuning van de Producenten Organisatie voor de Visserij Urk een vissaus ontwikkeld van Noordzee schol, meldt Visserij.nl. Het onderscheidt zich van Aziatische vissauzen omdat die vaak zijn gemaakt van ansjovis. Ook is de vissaus MSC gecertificeerd. 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?