Vis in de media | week 22-2023

2 juni 2023 Charlotte Kwakkelstein Vismagazine

Vissers maken zich zorgen om imagoschade van de garnaal door PFAS-lozingen in Westerschelde, ARK Rewilding Nederland en Ørsted zetten vijf miljoen babyoesters uit en de duurzame kweekzalm van Alf Knutsen. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

Trouw spreekt met vissersvrouw Hillegonda Dijkman over de benarde situatie van de garnalenvissers. Voorgaande jaren nodigde ze op Tweede Pinksterdag familie en vrienden uit aan boord voor de gezelligheid, maar dit jaar niet. Want, “Zo feestelijk is het allemaal niet”, zegt Dijkman.

In 2021 werd bekend gemaakt dat de Westerschelde ernstig is vervuild door PFAS door lozingen van het Amerikaanse bedrijf 3M en ruim dertig andere bedrijven in grote hoeveelheden PFAS lozen in de Westerschelde. De garnalenvissers zijn bang voor imagoschade, meldt NRC.

Vishandel

Contact Zutphen spreekt met Arjen Catsburg, eigenaar van de viskraam Heeren van de Zee, over hun 10 jaar bestaan. “Via een lokale visboer in Veenendaal ben ik in 1997 in de vishandel terecht gekomen. Sindsdien is mijn passie voor vis alleen maar gegroeid.”

Vis

Vrijdag 2 juni worden 29 steuren uitgezet in de Biesbosch, meldt RTLNieuws. “Deze trekvis is officieel al 70 jaar uitgestorven in ons land, maar wordt nu weer opnieuw geïntroduceerd.” De vis zwemt van de rivier naar de zee, en weer terug. “Of het echt lukt om de vis terug te brengen is nog even afwachten.” 

ARK Rewilding Nederland en Ørsted heben vijf kubieke meter oude oesterschelpen begroeid met vijf miljoen babyoesters uitgezet bij Voordelta 05. Nature Today: “Dit is de eerste pilot die voortkomt uit het partnerschap tussen de twee organisaties. Samen zetten ze zich in voor de terugkeer van grote, levende riffen om de biodiversiteit te versterken.”

Kweekvis

In Trouw aandacht voor de duurzame kweekzalm van Alf Knutsen zegt de problemen met duurzame kweekzalm te hebben opgelost. “Het grote nadeel van kweekvis is dat er veel wilde vis nodig is om de geteelde soortgenoten te voeren.” Knutsen heeft nog maar 480 gram wilde vis nodig voor één kilo kweekzalm. 

“Protix produceert massaal insectenvoer voor de landbouw en visindustrie”, meldt het NRC. Het bedrijf maakt dierlijke eiwitten zonder dat dit leidt tot veel landgebruik, als alternatief op sojateelt of overbevissing. “Niks blijft over, alles wordt gebruikt."

Overig nieuws

“Studenten van HZ Chemie verkenden vrijdag tijdens een ‘zeewiertoer’ manieren om zeewier meer geaccepteerd te krijgen als voedsel”, meldt het AD. De studenten bezochten verschillende bedrijven die met zeewier werken en bogen zich over oplossingen en ideeën om zeewier aantrekkelijker te maken.

Altijd op de hoogte blijven?