Natuurorganisaties willen stop garnalenvisserij

17 januari 2023 Marieke Pols

Een coalitie van vijftien natuurorganisaties roepen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om de tijdelijke vergunning voor de garnalenvisserij in de Nederlandse Natura 2000-gebieden in te trekken.

De vergunning voor de garnalenvisserij verliep 1 januari, maar de garnalenvissers hebben de toestemming een gedoogbeschikking voor de komende negen maanden gekregen van het ministerie van LNV. Voorwaarde hierbij is dat de vissers de stikstofuitstoot moeten reduceren.

Gedoogperiode

“Enerzijds zijn we tevreden dat er besloten is tot een gedoogperiode, anderzijds lijkt een periode van 9 maanden te kort om de hele vloot in gereedheid te brengen en zo te kunnen voldoen aan de stikstofopgave”, reageerde Durk van Tuinen namens team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid. “Gedurende de gedoogperiode van 9 maanden moet er nog veel gebeuren, in vele gevallen bij de garnalenvissers aan boord, waar de installatie van de SCR-katalysatoren plaats zal moeten vinden, maar ook bij ons op kantoor om de aanvraag voor de Wnb-vergunning op diverse punten af te ronden.”

Bodemberoering

Vijftien natuurorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Greenpeace, vinden dit onvoldoende. Zij geloven dat de garnalenvisserij veel meer schade veroorzaakt dan alleen stikstofuitstoot. Zij wijzen de mogelijke negatieve gevolgen van de sleepnetten die de vissers gebruiken. Ze baseren zich hierbij op de ‘Reflectie Waddenacademie bodemberoerende garnalenvisserij’ en de aanvullende notitie ‘Altenburg en Wymenga bodemberoerende garnalenvisserij’. Zij willen dat de garnalenvisserij wordt stopgezet totdat er duidelijkheid is over de mogelijke schade.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?