Minister Van der Wal zet sluiting Voordelta door

12 februari 2024 Redactie Vismagazine Wikimedia
Ondanks protesten wil Minister Christianne van der Wal de sluiting van een gebied van bijna 18.000 hectare van de Voordelta voor de bodemvisserij doorzetten. Dat heeft ze de Tweede Kamer laten weten in een brief.

De sluiting van de Voordelta is volgens Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, noodzakelijk om de aanleg van Tweede Maasvlakte, een uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven, te compenseren. Deze compensatie moet plaatsvinden op grond van de wetgeving. De afgelopen maanden heeft de minister met belanghebbende partijen, waaronder de Nederlandse Vissersbond, gezocht naar alternatieven maar dit is niet gelukt.

Sluiting Voordelta

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister het volgende over de sluiting. “Het pakket bestaat daarom op hoofdlijnen uit een toegangsbeperkend besluit in DGNV / 44455363 Natura 2000-gebied Voordelta waarmee in een deelgebied van de Voordelta de bodemberoerende visserij verboden wordt (ca 17.900 ha). Verder wordt in 2024 in een deel van de Voordelta een meer strikt beschermingsregime ingesteld, zodat er een zogenaamd ‘no-take’ gebied ontstaat (ca 3.300 ha). Daarnaast wordt een gebied buiten de Voordelta in 2024 aangewezen als ‘bijzonder nationaal natuurgebied’, vooruitlopend op de aanwijzing als Natura 2000-gebied. In dit gebied wordt met een toegangsbeperkend besluit de bodemberoerende visserij verboden (ca. 10.000 ha). Daarnaast gaat ook in een deel van dat gebied een strikter beschermingsregime gelden (ca. 3.300 ha ‘no-take’). In totaal gaat het om ca. 27.900 ha bodembeschermingsgebied. Deze oppervlakten zijn noodzakelijk om een voldoende robuuste compensatie te realiseren. Daarnaast blijft het huidige verbod op zware boomkor in het bodembeschermingsgebied Voordelta in stand.”

Kritiek BBB, Christenunie en CDA

Op 8 februari kwam de sluiting aan bod in de commissievergadering over dit onderwerp. BBB, ChristenUnie en CDA reageerden kritisch op de plannen. “Juridisch mag het allemaal kloppen, maar rechtvaardig is het niet”, aldus kamerlid Peter Grinwis (ChristenUnie). Minister Van der Wal gaf hem volgens Omroep Zeeland “gelijk dat het niet ‘rechtvaardig voelt’. Tegelijkertijd benadrukte ze dat ze de 'maximale balans' heeft gezocht tussen juridische verplichtingen, vissersbelangen en natuurbescherming.” Ook gaf ze aan dat ze de visserij wil compenseren voor de sluiting, maar dat ze nog op zoek is naar geld. Totdat de compensatie er is, is de sluiting nog niet definitief. Ook moet de Europese Commissie zich nog over de plannen buigen.

Reactie Vissersbond

Vanuit de Visserbond reageert voorzitter Johan Nooitgedagt, die nauw betrokken was bij de onderhandelingen. “Een heel slecht resultaat van de Stuurgroep Natuurcompensatie Voordelta. Alle partijen die stakeholder zijn gaan nu naar de rechterlijke macht om hun gelijk te halen. Dat betekent dat heel veel kostbare tijd gewoon voor niets is geweest. Dit is gewoon tot in de kern fout gegaan en de betrokken kleinschalige visserij-familiebedrijven zijn daar de grote gedupeerden van. Ik vind dat verschrikkelijk triest en kan alleen maar zeggen dat ik samen met anderen dat heel duidelijk heb proberen te maken. Ik lig daar wakker van: Nederland koester uw MKB-bedrijfjes.”

Altijd op de hoogte blijven?