Mosselsector toont het verhaal van de mossel

9 november 2023 Redactie Vismagazine Henk Riswick

 

De Nederlandse mosselkweeksector presenteert zichzelf in een nieuwe film. Met (onderwater)beelden van onder andere zaad uitstotende mosselen en het uitzetten van de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) toont de sector het verhaal van de mossel, van zaad tot bord.

Mosselkweek is voor de geïnteresseerde leek best een ingewikkeld verhaal. Mosselzaad, MZI’s, zaadvisserij en onderwaterlandbouw vragen allemaal uitleg. Juist nu mosselen een belangrijke rol krijgen in de eiwittransitie vond de Producentenorganisatie Mosselcultuur het belangrijk het werk van de mosselkwekers ook in beeld goed uit de doeken te doen.

Van zaad tot bord

Daarom verscheen recent op het YouTube kanaal van Mosselen zo uit Zeeland de zes minuten durende film ‘Het verhaal van de mossel’. De film laat het hele traject van zaadval tot de mossel in de pan op een duidelijke zien. Er wordt letterlijk een kijkje onderwater genomen. Beelden van zaad uitstotende mosselen zijn te zien, maar ook de aanvallen van natuurlijke vijanden als de zeesterren en krabben.

Makers video

Regisseur Django Agterberg en cameraman Dick Harrewijn volgden de mosselkwekers van april tot en met september en brachten alle stadia van het mosselkweekproces in beeld. Agterberg koos voor de samenwerking met natuur- en documentairefilmer Harrewijn vanwege het werkterrein van de mosselkwekers; de natuurgebieden Waddenzee en Oosterschelde. Harrewijn is onder meer bekend van de natuurfilm Silence of the Tides uit 2020. Nightwalk Films produceerde de film, met onderwaterbeelden van Dutch Maritime Productions en additionele beelden van Windmill Film.

Video mosselsector

De mosselsector gebruikt de video om consumenten en andere geïnteresseerden een goede inkijk te geven in het natuurvriendelijke productieproces. Korte passages gaan ook via social media gedeeld worden. De video is uitgebracht in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

De videoproductie maakt onderdeel uit van het Meer doen voor mosselen en oesterproject van de Producentenorganisatie Mosselcultuur, waarvoor een subsidie vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij is verkregen.

Altijd op de hoogte blijven?