Seizoen Zeeuwse bodemcultuurmosselen start 5 juli

22 juni 2023 Redactie Vismagazine Henk Riswick

In Yerseke vindt op 5 juli de officiële opening van het nieuwe seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen plaats. In aanwezigheid van genodigden wordt de nieuwe oogst binnengehaald.

Naast het opvissen van de nieuwe oogst geeft Addy Risseeuw, de voorman van de mosselkwekers, een presentatie over de laatste ontwikkelingen in de sector. Hij blikt terug op afgelopen jaar en kijkt vooruit. Daarnaast zal Piet Devriendt van De Oesterput uit Blankenberge een mossellunch bereiden voor de aanwezigen.

Hangcultuurmosselen

De bodemcultuurmosselen zijn niet de eerste mosselen van het seizoen. Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen startte eerder. Op 8 juni oogstte mosselkweker Jan Bout de eerste hangcultuurmosselen. Deze mosselen groeien aan touwen boven in het water en groeien daardoor sneller. De bodemmosselen liggen lager in het water en hebben meer tijd nodig. 

Duurzaam

Mosselen zijn duurzaam en gezond. Begin 2023 berekenden onderzoekers van Wageningen Universite & Research de echte prijs. Zij benoemden veel positieve eigenschappen van mosselen. De mosselbanken vormen een natuurlijke golfbreker en beschermen de Nederlandse kust. Daarnaast trekken de kweekpercelen zowel boven als onder water andere dieren aan, waardoor de mossel de biodiversiteit verrijkt. Mosselen verbeteren de waterkwaliteit omdat ze zich voeden met algen en deze uit het water filteren. En tot slot zijn wetenschappers het erover eens dat mosselen kunnen bijdragen aan het vastleggen van CO2 in de zee. “Wie echt duurzaam en gezond wil eten, zou Nederlandse mosselen moeten kiezen”, concludeerden de onderzoekers.

Altijd op de hoogte blijven?