Foto: Henk Riswick

“Wie echt duurzaam en gezond wil eten, zou Nederlandse mosselen moeten kiezen”, meldden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Ze berekenden de echte prijs voor mosselen en keken hierbij naar milieubelasting en de positieve effecten van de productie.

Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat de echte prijs (true price) van de Nederlandse mossel wordt berekend. Ze gebruikten hiervoor de gegevens uit 2021 en berekenden een echte prijs van 4,76 euro voor een kilo Nederlandse mosselen, waarvan 0,47 euro milieukosten. “De positieve bijdragen (true value) van mosselen op het natuurlijke kapitaal via waterzuivering en verrijking van de biodiversiteit zijn samen goed voor €0,14 per kilogram Nederlandse mosselen in het winkelschap”, aldus het onderzoek.

Positieve eigenschappen mosselen

De onderzoekers zien veel positieve eigenschappen bij mosselen. De mosselbanken vormen een natuurlijke golfbreker en beschermen de Nederlandse kust. Daarnaast trekken de kweekpercelen zowel boven als onder water andere dieren aan, waardoor de mossel de biodiversiteit verrijkt. Mosselen verbeteren de waterkwaliteit omdat ze zich voeden met algen en deze uit het water filteren. En tot slot zijn wetenschappers het erover eens dat mosselen kunnen bijdragen aan het vastleggen van CO2 in de zee. Sommige denken dat mosselen CO2 gebruiken voor schelpvorming, maar een recent IPPC-rapport spreekt dit tegen.

Belasting milieu 

De mosselproductie vormt wel een belasting op het milieu. De wetenschappers noemen de uitstoot van fijnstof, fotochemische oxidantvorming en acifidicatie door met name verouderde mosselkotters die fossiele brandstoffen gebruiken. “Meerdere Nederlandse mosselbedrijven verkennen om die reden de mogelijkheden om zero-emissiekotters te laten bouwen”, besluiten de onderzoekers.

Bron: Wageningen University & Research

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?