Vis

Haringseizoen 2024 start 18 juni

26 februari 2024 Redactie Vismagazine Vismagazine
De datum voor de start van het haringseizoen is bekend. Op de website van het Nederlands Visbureau staat dat op 18 juni de traditionele veiling van het eerste vaatje plaatsvindt. De dag erna is de Hollandse Nieuwe weer overal in het land verkrijgbaar.

Elk jaar start het haringseizoen met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat zoals altijd naar een goed doel. In 2023 bracht de veiling 159.500 euro op voor Voedselbanken Nederland. Het Nederlands Visbureau maakt het goede doel van 2024 later bekend.

Start seizoen

De Haringgroothandelsvereniging is dit jaar meer betrokken bij de organisatie van de traditionele veiling. Ook heeft deze vereniging de officiële startdatum van het seizoen, 18 juni, vastgesteld. Vorig jaar hebben we ervaren dat het vaststellen van een startdatum niet hoeft te betekenen dat het seizoen dan ook begint. In 2023 was het vetgehalte van de haring onvoldoende en moest de sector de start van het haringseizoen negen dagen uitstellen. “Dat de natuur zich niet laat leiden en geen vaste koers of tijd aanhoudt, hebben we vorig jaar moeten ervaren”, aldus Remke Nehrstede van het Nederlands Visbureau op hun website.

Vlaggetjesdag

De start van het haringseizoen betekent dat de Hollandse Nieuwe overal in het land gevierd wordt met haringparty’s, bijeenkomsten en andere evenementen. Vlaggetjesdag in Scheveningen is misschien wel de bekendste viering. Dit evenement vindt altijd plaats op de eerste zaterdag na de start van het seizoen. Het vaststellen van de datum betekent dat Vlaggetjesdag op de agenda staat voor 22 juni.

Bron: Nederlands Visbureau

Altijd op de hoogte blijven?