Opening haringseizoen uitgesteld naar 23 juni

6 juni 2023 Redactie Vismagazine Nederlands Visbureau

De Hollandse Nieuwe laten nog even op zich wachten. De haring heeft nog niet het vereiste vetpercentage bereikt en daarom stelt de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging de start uit. De nieuwe datum is vrijdag 23 juni.

“We starten het haringseizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is”, zegt Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. “Op basis van de ontwikkeling van de haring gedurende de afgelopen dagen, weten we dat de vetopbouw nu meer dan voldoende is om met de verwerking tot Hollandse Nieuwe te kunnen starten. Wij verwachten met uitstel van ruim een week voldoende aanvoer te ontvangen en genoeg tijd te hebben leveranciers en bovenal consumenten van een goede kwaliteit Hollandse Nieuwe te kunnen voorzien.”

Veiling eerste vaatje

Het uitstel heeft ook gevolgen door de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Het Nederlands Visbureau laat weten dat deze nu plaats vindt op donderdag 22 juni. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar Voedselbanken Nederland. Tv-presentatrice Natasja Froger, die samen met haar man dit goede doel een zeer warm hart toedraagt, presenteert de veiling.

Haringparty's en Vlaggetjesdag

Ook heeft het besluit van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging gevolgen voor verschillende evenementen die al op de planning staan. De verschillende haringparty’s die overal in Nederland plaatsvinden om de Hollandse Nieuwe te vieren moeten ook worden uitgesteld. Vlaggetjesdag in Scheveningen op zaterdag 17 juni gaat vanwege de grote omvang wel door. De organisatie gebruikt hiervoor de haring van afgelopen jaar.

Gevolgen verkoop

Ook heeft de latere start mogelijk gevolgen voor de verkoop. “Haring wordt veel gegeten in de zomer. In juli gaan veel mensen op vakantie, dus de tijd tussen de nieuwe haring en 1 juli wordt korter”, vertelt Alie Simonis aan Omroep West.

Bron: Nederlands Visbureau

Altijd op de hoogte blijven?