'25 doosjes paling op één dag'

9 november 2020 Lieneke Schuitemaker
Foto: Henk Riswick

Palingrokerij en vishandel Konter in Vollenhove bestaat al sinds 1911. Van een kleine palingrokerij is het uitgegroeid tot een visbedrijf met winkel, groothandel en webshop. De opvolging is al geregeld: zoon Jacco staat klaar om vader Everard op te volgen. Zijn nieuwste idee: een automaat waar klanten gerookte vissoorten zelf ‘uit de muur halen’ als de winkel dicht is.

Palingrokerij en vishandel Konter bevindt zich op een prachtige locatie aan de haven van Vollenhove. Met een groot terras ervoor, waar bij mooi weer de klanten kunnen genieten van hun kibbeling of broodje paling. “Mijn opa was palingvisser op de Zuiderzee,” vertelt eigenaar Everard Konter. “Hij kreeg een ongeluk aan boord: een nettenbreipen kwam in zijn oog. Daarna zocht hij een baan aan de wal: hij ging paling roken en verkopen. Zo is ons bedrijf zachtjes aan ontstaan.”

Dat begon allemaal aan de Visserstraat in de binnenstad van Vollenhove. In 1946 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de haven. Everard Konter is inmiddels de derde generatie in het familiebedrijf. Toen hij zestien was, overleed zijn vader. Zijn moeder zette het bedrijf voort. Everard, die voor schilder leerde maar van kleins af aan al meehielp, kwam vast in het bedrijf werken, samen met zijn vier broers. “Die zijn uiteindelijk allemaal wat anders gaan doen, ik heb het overgenomen. Een aantal van hen helpt nog altijd mee in drukke periodes.” Konter houdt van zijn baan. “Vooral het werken met de paling: verwerken, schoonmaken, roken, het hele proces, dat vind ik mooi. En ook om het vervolgens aan de klanten te verkopen.”

Meer weten over Palingrokerij en vishandel Konter? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 8-2020 Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw! 

Altijd op de hoogte blijven?