Waterkwaliteit van invloed op oesters
Ze zijn er weer: oesters. Er is nieuwe aanvoer van deze Zeeuwse zilte zaligheid. In Bruinisse werd de start van het nieuwe oesterseizoen omlijst met het NK Oestersteken. Maar eerst ging de aanwezige pers het water op… en ook in.
De ontvangst in Bruinisse was bij Watersportvereniging BRU aan de Werkhavenweg, waar havencommissaris Pim Verheijen iedereen welkom heette en kort inging op de ontwikkeling van het gebied na de Deltawerken. Door de bouw van de Grevelingendam in 1965 en de Brouwersdam in 1971 verdween het getijde uit het Grevelingenmeer. “Dieper dan 5 meter zit geen zuurstof meer, omdat er geen stroming meer in het water is. Alles wat op de bodem leefde, ging dood.” Maar voor de platte oester is het afgesloten Grevelingenmeer een voordeel, want het schelpdier gedijt er goed. Het is een van de redenen dat deze soort voor voldoende aanbod zorgt die in de vraag kan voorzien.
Rond 11.00 uur voer de BRU20 uit het Grevelingenmeer op. Oesterkweker Jaap Muller van de BR20, die later op de dag jurylid zou zijn bij het NK Oestersteken, bracht het gezelschap naar een plek waar op zo’n anderhalve meter diepte gesnorkeld kon gaan worden. Leendert Verbiest van Duikcentrum De Witte Boulevard hielp de belangstellende snorkelaars in wetsuit, snorkels en zwemvliezen. De lucht- en watertemperatuur verschilden niet veel van elkaar en de sprong in het water was voor de meesten geen probleem. Ook uw redactiecoördinator ging het water in en bewonderde alles wat onder water te zien was: schelpen, mesheften, wat kwalletjes en een enkele oester…. Bijzonder om mee te maken.
Jaap Muller haalde onder toeziend oog van de aanwezigen nog een sleepje oesters naar boven. Opvallend was vooral de hoeveelheid ‘bijvangst’. De platte Grevelingen oesters werden gesorteerd van de andere vangst: mosselen, sponsen, kleine schelpjes en een enkele Japanse oester.
Waterkwaliteit
Oesterkweker Jaap Muller bekijkt zijn vangst: naast wat platte oesters veel ‘bijvangst’ als mesheften, mosselen, sponsen en een enkele Japanse oester (Foto: Petra Hermans-Taekema).
Terug aan wal gaf Hans Waardenburg van Onderzoeksbureau Waardenburg een toelichting op de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer. Het ontbreken van getijden en dus stroming zorgt ervoor dat in warme zomers – en met weinig wind – de watertemperatuur bovenin stijgt maar de zuurstof zich niet kan vermengen met het dieper gelegen koudere water. Het bodemleven sterft af en zorgt voor een stinkende, rottende massa.
In de herfst, als de temperatuur weer daalt, herstelt het leven zich weer. Dit proces herhaalt zich ieder jaar weer. Oplossing zou zijn om een opening in de Brouwersdam te maken, zodat het meer weer kan ‘ademen’ en het bovemleven zich kan herstellen. Daarover is echter nog geen besluit genomen.