Manuela Kriekaard wint opnieuw Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

19 september 2023 Redactie Vismagazine Krijn Verwijs
Manuela Kriekaard heeft voor de tweede keer op rij het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken gewonnen. Deze wedstrijd vond 18 september voor de elfde keer plaats, bovenop de oesterputten in Yerseke. 

Na het succes van de tiende editie vorig jaar is de populariteit van oesters sterk toegenomen, meldt organisator Krijn Verwijs. Dit jaar deden vijftien stekers mee aan de wedstrijd. Opvallend was de diversiteit onder de deelnemers. Jong en oud stonden zij aan zij om de titel van beste oestersteker van Nederland te veroveren, en zowel dames als heren waren goed vertegenwoordigd. 

Charlotte en Sophie Sponselee van de Oesterzusjes, deden mee aan het event. “We doen dit jaar voor de tweede keer mee, het was een super leuke dag! De sprekers vertelden over het kweken van oesters en mosselen. Het steken ging deze keer ook weer beter dan vorig jaar, maar helaas geen finale plaats. Volgend jaar komen we weer terug, driemaal is scheepsrecht.”

Oestersteken

De deelnemers moesten zo snel mogelijk dertig platte oesters op correcte wijze openen. De vakjury, bestond uit Jannis Brevet (voormalig chef kok Interscaldis), DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven in Bruinisse) en Myra Madeleine (Culinair Lifestyle schrijver), beoordeelde de deelnemers op hun vermogen om oesters te openen. Ze gaven pluspunten als de oester volledig was geopend en klaar was voor consumptie. En deelden minpunten uit als het oestervlees beschadigd was of er gruis achterbleef. Bij een gelijke score gaf de snelste tijd de doorslag. 

FInale

Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2023 winnaars (© Krijn Verwijs)

De finale bracht Joost Deurloo, Manuela Kriekaard en Davey Lamper tegenover elkaar. De drie stekers streden fel, maar met een verschil van enkele seconden wist Manuela Kriekaard de felbegeerde titel ‘Beste Oestersteker van Nederland’ te winnen. De tweede en derde plaats werden ingenomen door respectievelijk Joost Deurloo en Davey Lamper. “Manuela’s presentatie stak erbovenuit”, vertelt Jurylid DP Arkebout. “Ze had nauwelijks gruis in de schelp en daarnaast lagen alle oesters los. Qua snelheid lag Joost iets voorop, maar we bekijken de oesters op meerdere punten.”

Met de winst kwalificeert Manuela zich voor het Wereldkampioenschap Oestersteken tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway. “Het was wederom een top evenement, de ongedwongen sfeer zorgt er jaar op jaar voor dat ik met veel plezier meedoe aan deze wedstrijd”, zei Manuela na afloop. “Dat ik dit jaar opnieuw als winnaar uit de bus kwam had ik niet verwacht. Ik ben er reuze trots op!”

Culinair event

Tijdens en na het oestersteken werden alle aanwezigen getrakteerd op oester bereidingen van restaurant Codium uit Goes, dat onlangs zijn eerste Michelin-ster in ontvangst mocht nemen. Ze combineerden hun prachtige gerechten met speciaal geselecteerde wijnen van wijnimporteur Anfors Imperial. 

Altijd op de hoogte blijven?