Nederlands Visbureau blikt terug

28 augustus 2023 Nederlands Visbureau Nederlands Visbureau

Visculinair, het enige culinaire magazine in Nederland dat zich alleen richt op ‘vis, schaal- en schelpdieren’, viert in september haar tienjarig jubileum.  Daarnaast in deze bijdrage een terugblik op de (uitgestelde) start van het haringsseizoen 2023.

Het Nederlands Visbureau startte precies tien jaar geleden (tijdens de Spakenburgse Visbeurs) in september 2013 met het uitgeven van dit consumentenmagazine als tegenhanger van de verschillende gratis tijdschriften die supermarkten uitbrengen.

Het magazine Visculinair vindt zijn weg naar de consument vooral via de visdetaillisten, die als abonnee elk kwartaal een hoeveelheid krijgt aangeleverd of middels losse bestellingen via de webshop van het Nederlands Visbureau. Ook groothandels, horecagelegenheden en organisaties van (visserij)evenementen zien dit blad als een mooi gadget om aan visliefhebbers te geven.

In de komende najaarseditie, die vanaf 1 september verkrijgbaar is, blikken we terug op tien jaar Visculinair. In de wintereditie (1 december) pakken we extra feestelijk uit.
Een abonnement op het magazine Visculinair of losse exemplaren zijn verkrijgbaar via de website

Uitstel start haringseizoen

Eerste haringvaatje 2023 (© Nederlands Visbureau)

Het haringseizoen 2023 kende een bijzondere start. De haring die eind mei werd gevangen, had weliswaar het juiste voedsel voor een goede vetopbouw en smaak in de maag, maar het vereiste vetpercentage van ten minste 16% was nog niet bereikt. Het achterlopen van de seizoenen in de natuur bleek ook voor de haring gevolgen te hebben. De vereiste tijd tot productie met het specifieke Hollandse procédé dat de haring ondergaat – kaken, pekelen en gecontroleerde rijping – noodzaakte de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging de start van het haringseizoen uit te stellen tot vrijdag 23 juni.

Het uitstel betekende ook dat de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, traditioneel het startschot van het seizoen, ruim een week later op donderdag 22 juni plaatsvond. Uiteindelijk heeft het eerste haringvaatje een record bedrag van maar liefst € 159.500 opgehaald. Het allerlaatste bod voordat de veilingmeester afhamerde werd gedaan door Budget Thuis, die het vaatje mee naar huis mocht nemen. De cheque met het recordbedrag ging naar Voedselbanken Nederland.

Haring en ui in de hoofdrol

Veiling eerste vaatje haring 2023 (© Goffe Struiksma / Nederland Visbureau)

Meedoen aan het haringevenement was voor Budget Thuis niet alleen een mooie aanleiding om de Voedselbanken te steunen, maar ook een knipoog naar de merkcampagne ‘Alles onder één dak’ van het bedrijf, waarin haring en ui een hoofdrol spelen.

Ook The FishLovers was heel blij het goede doel te steunen. "Ons eigen doel is zoveel mogelijk mensen gezonde voeding te bieden en daar hoort natuurlijk ook haring bij", vertelt oprichter Martin Haasnoot. "Wij willen mensen verse vis laten proeven in het hele land en dat maken wij mogelijk met online bestellingen.”

Grote media-aandacht

Veilingmeester eerste vaatje Hollandse Nieuwe 2023 (© Nederlands Visbureau)

Dat het uitstel van de start van het haringseizoen een bijzondere start kende, bleek wel uit de vele media-aandacht die hierdoor ontstond. Niet alleen de vakpers maar ook landelijke media on- en offline, actualiteitenprogramma’s en radio besteedden er veel aandacht aan. Zie voor een impressie van de vele media-­uitingen de knipselkrant op visbureau.nl.

Altijd op de hoogte blijven?