Jos Geerts staat bewust voor supermarkten

23 september 2019 Erik Kruisselbrink
Na een aantal omzwervingen koos Jos Geerts negen jaar geleden voor de ambulante vishandel. 
(foto: Koos Groenewold)

“Ik zie de toekomst nog wel zonnig in voor mijn bedrijf. Als je maar inspeelt op trends als gezondheid en gemak. En je moet je onderscheiden met je product en met klantvriendelijkheid, zodat de mensen bij jou komen en niet naar een ander gaan. Ik ben ook streng voor mezelf als het gaat om kwaliteit en hygiëne, want het is wel je broodwinning.” 

Het is een zonovergoten dinsdagochtend als we Jos Geerts in Ochten bezoeken voor de plaatselijke MCD. De supermarkt is een bewuste keuze qua standplaats. Of liever gezegd standplaatsen, want Geerts staat zonder uitzondering voor supermarkten met zijn verkoopwagen. Natuurlijk verkoopt de supermarkt ook visproducten, toch is het ‘thé place to be’ voor Geerts. “Waar reuring is, daar moet je zijn. Je kunt het beste bij een supermarkt staan, want daar kun je profiteren van de loop. De mensen zijn van het gemak en als je op een andere plek staat, moeten ze speciaal naar je toekomen. Ik heb veel vaste klanten, maar bij een supermarkt verkoop je ook vis aan mensen die hun boodschappen hebben gedaan en dan spontaan op het idee komen om ook nog een visje te gaan eten. Voor de supermarkt is het ook een voordeel, want als klanten hier een visje komen halen, zijn ze sneller geneigd om voor de ‘vergeten boodschap’ ook nog even de winkel in te gaan.” Een typisch geval van win-win dus, want de zowel Geerts als de supermarkt spinnen garen bij elkaars aanwezigheid.

jos geerts_2

Om te profiteren van de loop heeft de vishandelaar uit Rhenen bewust gekozen voor standplaatsen bij supermarkten. Want hoe groot het aanbod vis in de supermarkt ook is, verse haring en versgebakken vis kunnen ze niet aanbieden. (foto: Koos Groenewold)

“De vaste klanten zijn vooral ouderen, maar ook komen er jongeren, vooral in het weekend. Zij zijn bewust bezig met gezond leven en eten en daar past vis prima in. Behalve gezond moet het snel klaar zijn. Naast de haring, kibbeling en lekkerbek behoren de schotels tot de hardlopers in het assortiment. “De vraag naar verse vis wordt minder. De vraag naar graatloos is steeds groter, het moet steeds meer geportioneerd.”
Ondanks de producten met toegevoegde waarde die Geerts zelf maakt, heeft hij geen extra verkoopkanalen. Althans aan horeca of catering doet hij niet. Wel maakt hij op bestelling opgemaakte schotels voor bijvoorbeeld een haringparty bij iemand thuis.

Er is wel een groot verschil in het aanbod van de verschillende supermarkten waar de vishandelaar uit Rhenen voor staat. “De Coop in Achterberg, bijvoorbeeld, heeft een klein assortiment. Ten eerste omdat het maar een kleine supermarkt is, maar de supermarkt­ondernemer kiest daar bewust voor, omdat ik er sta. Zij geven mij alle ruimte, want de aanwezigheid van een visboer geeft hen ook iets extra’s.” Geerts staat op woensdag en zaterdag voor deze Coop. In de MCD in Eck en Wiel, waar Geerts op dinsdagmiddag en vrijdag staat, is het assortiment daarentegen een stuk groter.

Andere kwaliteit

jos geerts_3

Door het verschil in kwaliteit kan Vishandel Geerts zich prima onderscheiden ten opzichte van het visaanbod in de supermarkt. (foto: Koos Groenewold)

Toch is dat niet echt een nadeel voor Geerts. “De vis in de supermarkt is goedkoper, maar dan heb je het wel over een andere kwaliteit. Bovendien bied ik een compleet assortiment aan. En gebakken vis of verse haring kan een supermarkt niet bieden.” Daarnaast kun je bij Geerts ook terecht voor bijvoorbeeld oven- en visschotels, tonijnsalade en sashimi - rauwe Japanse vis met sojasaus. Geerts maakt alle schotels vers in de wagen, onder het oog van de klant. “Dat verkoopt het beste.” Daarbij heeft Geerts wel de beschikking over een forse bedrijfshal, waarin naast plek voor de verkoopwagen ook voldoende koel- en vriesruimte en wasgelegenheid is. De vishandelaar uit Rhenen laat de producten drie keer per week vers aanleveren door FishPartners in Spakenburg. “Dat is mijn vaste leverancier. Zij hebben een compleet assortiment en ze weten precies wat ik wil. Als ik een keer iets niet goed vind, stuur ik het gewoon terug. Wanneer ik tekortkom, rijd ik zelf tussendoor zelf naar Spakenburg om wat bij te halen.”

Terug naar de roots

jos geerts_4

In een nieuwe wagen wil Jos Geerts een grotere bakcapaciteit. (foto: Koos Groenewold)

Jos Geerts (31) besloot negen jaar geleden, na een aantal omzwervingen, te starten met een eigen ambulante vishandel. “Op mijn veertiende hielp ik al mee bij vishandel Roosendaal, dat was op een standplaats in Wageningen. Ik heb handel gestudeerd en ben toen samen met mijn broer Bram een groentenhandel gestart. Dat hebben we een jaar of vier gedaan. Daarna heb ik een tijd in de riooltechniek gewerkt bij mijn andere broer, Pieter. Maar dat was een heel technische markt en ik ben niet zo handig, dus dat was niet zo’n succes. Toen kwam ik op het punt van: ‘Wat wil ik?’. De vishandel heeft mij altijd getrokken en ik had het idee dat ik dat zelf ook wel kon. Ik heb mij toen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kon in Achterberg gelijk beginnen op zaterdag, na een tip van Roosendaal.”

Geerts koos bewust voor ambulant en niet voor een winkel. “Voor een viswinkel moet je veel meer investeren en met een wagen kun je snel beginnen. Bovendien kun je kijken op welke plek het goed gaat en waar niet. Maar de plekken liggen niet voor het oprapen.” Dat is op weekmarkten nog lastiger, is de ervaring van Geerts. “Daar kom je heel moeilijk tussen en moet je al iets van een bestaande onderneming overnemen. Je moet je inschrijven, betalen en dan is het afwachten. Nieuwe markten zijn heel snel weg, want de plek voor de visboer is vaak al snel ingevuld.”

Begonnen met tweedehands

jos geerts_5

Geerts bereidt alles ter plekke in de wagen, onder het oog van de klant. (foto: Koos Groenewold)

Geerts begon zijn ambulante carrière met een gehuurde ‘kar’ van Innovan. “Vervolgens heb ik een tweedehands De Vries gekocht van een vishandelaar in Wijk en Aalburg. Na een aantal jaren wilde ik mijn eigen uitstraling hebben en heb toen een nieuwe zelfrijdende wagen gekocht bij Innovan. Die heb ik nu vijf jaar en ik ben rustig aan het rondkijken voor weer een nieuwe. De hygiëne-eisen zijn strenger geworden en ik wil graag een gekoeld haringmeubel en een grotere bakcapaciteit. Bovendien wil ik een betere luchtafzuiging. Ik heb bij Innovan offerte opgevraagd en ik ga ook bij Campa kijken.”

Geerts staat grotendeels alleen in de wagen, waarbij hij in de spitsuren wordt geholpen door een parttimer. Op zaterdag springen hulpkrachten bij. “Ik heb wel iemand vast in dienst gehad, maar dat betekent dat je alleen daarvoor al meer moet verkopen.”

Broer Bram

Jos’ broer Bram (43) is uiteindelijk na het ‘groentenavontuur’ eveneens ambulant vishandelaar geworden met standplaatsen in naburige dorpen. De broers werken in principe niet samen. “Je moet het op je eigen manier doen. Maar uiteraard praten we wel met elkaar over wat bijvoorbeeld de kwaliteit van de nieuwe haring is. En als ik snel iets nodig heb, kan ik bijvoorbeeld zo een paar emmertjes haring bij hem halen. Andersom is dat ook zo.”

Standplaatsen
Dinsdag: Ochten, 9.00-13.15 uur; Eck en Wiel,
14.00-18.00 uur; beide bij de MCD-supermarkt.
Woensdag: Achterberg: 9.00-18.00, voor de Coop-supermarkt
Donderdag en vrijdag: Eck en Wiel: 9.30-18.00 uur, bij de MCD-supermarkt
Zaterdag: Achterberg: 9.00-18.00 uur, bij de Coop-supermarkt.

Altijd op de hoogte blijven?