Volgens de Consumentenbond en de Good Fish Foundation heeft 99% van de visspecialisten de informatievoorziening niet op orde. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) ziet wel degelijk een positieve ontwikkeling. Steeds meer visspecialisten communiceren over het herkomstgebied, de vangst- of kweekmethode en/of de Latijnse naam. Toch is er zeker nog ruimte voor verbetering.

Het is een hot issue: de informatie die visspecialisten dienen te verstrekken aan de consument bij de verkoop van vis. In deze bijdrage leggen we uit wat de wettelijke eisen zijn ten aanzien van informatievoorziening.

Verplichte informatie

Europese etiketteringsregelgeving eist van iedere verkoper van vis en visproducten dat zij de volgende zaken communiceren met de consument:

  • Nederlandse naam
  • Wetenschappelijke (Latijnse) naam
  • Vangstgebied
  • Vangst- of kweekmethode

Alle visleveranciers kunnen deze informatie verstrekken aan u als visspecialist. Doen of willen ze dat niet? Neem dan contact op met VNV. Vraagt u zich af hoe u al deze informatie op uw prijs- of toonbankkaartjes krijgt? VNV werkt samen met diverse partners die hierbij kunnen ondersteunen. Van Erkel, QRS en HACPP Online leveren allemaal hard- en software waarmee u de juiste informatie op een overzichtelijke manier kunt presenteren in uw winkel of wagen.

VNV realiseert zich dat het verstrekken van de juiste informatie nogal wat vraagt van de visspecialist en zijn of haar medewerkers. Het advies is om in kleine stapjes de informatievoorziening uit te breiden als u die nu nog niet volledig op orde heeft. Op de website van VNV vindt u een uitgebreide toelichting op dit onderwerp, bijvoorbeeld over de eisen bij samengestelde producten zoals kant- en klaarmaaltijden.

Duurzaamheid

De Good Fish Foundation grijpt haar constateringen ten aanzien van de ontbrekende informatie aan om het thema duurzaamheid op de agenda te zetten. De groep consumenten die belang hecht aan het maken van een duurzame keuze groeit. Eén van de manieren om hierop in te spelen is de certificering voor de keurmerken MSC en ASC. Inmiddels maken al 25 visspecialisten daar gebruik van.

Kassa

Op 15 mei 2021 besteedde het televisieprogramma Kassa aandacht aan duurzame vis. Operationeel Directeur van VNV Karel van den Heuvel lichtte in de studio toe waarom het voor visspecialisten lastig is de informatievoorziening compleet op orde te hebben. Toch moeten we er als sector naar streven het zo goed mogelijk te doen. Komt u er zelf niet goed uit? Schroom dan niet om contact op te nemen met VNV voor advies.

Altijd op de hoogte blijven?