‘Hulp vragen is niet meer nodig’
Voor visspecialist Dries van den Berg & Zn in Harderwijk zijn goed opgeleide medewerkers heel belangrijk. Daarom volgde een team van medewerkers vorig jaar de Vakopleiding vis van SVO vakopleiding food. Begin dit jaar gingen ook vier andere collega’s daarmee van start. De coronacrisis zette de training op pauze, maar de deelnemers zijn nu al enthousiast.
Foto: Visspecialist Dries van den Berg & Zn
Dries van den Berg & Zn begon als palingrokerij in Harderwijk en groeide uit tot een compleet visbedrijf met viswinkel, restaurant en palingmuseum. Sinds twee jaar heeft het bedrijf een nieuwe locatie. “Toen we verhuisden werd het bedrijf ook qua medewerkers flink uitgebreid”, vertelt verkoopmedewerkster Maaike Timmer. “Ik werkte hier net en had nog geen ervaring in de vis. Wel in de slagerij, waar ik mijn slagersdiploma’s van SVO behaalde. Om de nieuwe medewerkers bij te scholen, gaf SVO de Vakopleiding vis bij ons in het bedrijf.”
De Vakopleiding vis is een uitgebreide training, waarin alle aspecten van het vak van vismedewerker aan bod komen. De training bestaat uit tien modules, die deelnemers ook los kunnen volgen. De medewerkers van Dries van den Berg & Zn volgden de complete training. “Ik heb er veel aan gehad”, zegt Maaike. “Je leert veel in korte tijd, er kijkt steeds een docent met je mee en je kunt hem alle vragen stellen. Zeker op het gebied van vissoorten herkennen heb ik veel geleerd. Het is een fijn gevoel dat ik weet dat ik veel kennis heb. Welke vraag een klant ook stelt, ik weet dat ik die goed kan beantwoorden.”
Maaike’s collega Carissa Spoelstra werkte jaren in een slagerij voordat ze overstapte naar de vis. “Ik was toe aan iets nieuws. Hier zit ik helemaal op mijn plek, het werk is afwisselend en bovendien vind ik vis een mooi product. Er zijn zoveel verschillende vissoorten die je kunt fileren en bereiden.” Carissa vindt het fijn dat ze bij haar werkgever alle ruimte krijgt om te leren. “Je kunt hier geen fouten maken. Begin dit jaar ben ik samen met drie collega’s gestart met de Vakopleiding vis, op de SVO-locatie in Zwolle. Ik wilde de vakopleiding graag volgen, want ik wil zoveel mogelijk kennis opdoen. Het is mijn doel om klanten alles te vertellen over vis en elke vissoort mooi te fileren. Dan hoef ik collega’s niet meer om hulp te vragen en kan ik zelfstandig alle werkzaamheden uitvoeren.” Vanwege corona werd de opleiding na een paar weken gepauzeerd. “Toch heb ik al veel geleerd, onder andere over hygiëne en fileren. Ik kijk ernaar uit om de training weer op te pakken.”
Bij voldoende aanmeldingen start de Vakopleiding vis begin 2021 op de SVO-locatie Zwolle. Kijk voor meer informatie op www.svo.nl/vakopleidingvis.
SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen