Als klein meisje wilde Joyce de Boer (21) al met haar ouders mee naar hun viszaken in Purmerend en Alkmaar. Haar enthousiasme voor het visvak is nooit afgenomen. Joyce runt inmiddels de winkel in Purmerend. Ze bedenkt en bereidt zelf de lekkerste verse visgerechten.

De ouders van Joyce zijn eigenaar van Vishandel HTC de Boer en hebben twee viswinkels. Joyce wist al vroeg dat ze later ook graag het bedrijf in wilde. “School was nooit echt mijn ding en na de middelbare school was voor mij duidelijk dat mijn toekomst in de viswereld lag”, vertelt ze. “Daarom ben ik bij SVO vakopleiding food de mbo-opleiding Verkoopmedewerker vis gaan doen. Ik wist natuurlijk al veel van het vak, maar op school heb ik de fijne kneepjes geleerd. De hygiëneregels, fileertechnieken en productkennis bijvoorbeeld.”

Verse gerechten zijn hardlopers

Het is de bedoeling dat Joyce uiteindelijk de zaken van haar ouders overneemt. Ze wordt daar goed op voorbereid en runt nu vrijwel zelfstandig de viszaak in Purmerend. Haar favoriete werkzaamheden zijn het bedenken en bereiden van kant- en-klare visgerechten, verse maaltijden, pasta’s, salades en sushi. “Dat maakt mijn dag”, zegt ze.

“Ik ben dol op koken en vind het prachtig om zelf lekkere gerechten te bedenken. Eigenlijk zijn al onze verse vis­producten hardlopers. Pasta pesto, pasta met truffel en garna­len, tonijnbami en sushi: alles doet het goed. Japanse sushi maken heb ik geleerd bij het Chinese restaurant bij ons in Volendam. Ik ben gewoon naast de kok gaan staan om te zien hoe dat moet. Dat werkte prima!”

Joyce is trots op het succes van haar verse maaltijden en visgerechten. “Mijn vader is heel goed in verse vis, haring en salades”, zegt ze. “Hij moest even wennen aan het idee, maar we waren het erover eens dat het belangrijk was om ook de traiteurkant op te gaan. Jonge mensen hebben minder tijd om uitgebreid te koken en zijn op zoek naar gemak. Daar spelen we met onze gerechten op in. Mijn vader vindt het prachtig dat onze versproducten zo goed lopen. Zo blijven we van elkaar leren.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van 
mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak. 
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?