‘Gezelligheid van de markt past bij mij’

5 januari 2024 Karlijn Meulman joël Brink Kwaliteitsvishandel
Hij is pas zestien jaar, maar Sil Bardachowski heeft zijn plek in de viswereld al gevonden. Sil werkt bij Joël Brink Kwaliteitsvishandel als medewerker op verschillende markten in Almere Stad en Almere Haven. Bovendien is hij net gestart met de mbo-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO vakopleiding food.

De ouders van Sil hebben een viswinkel en hij komt dan ook al van jongs af aan in de zaak. Toch was hij nooit van plan de vis in te gaan. Na de middelbare school wilde hij militair worden. “Ik ben ook begonnen bij Defensie, maar ik kwam er al heel snel achter dat die wereld niets voor mij was”, vertelt Sil.

“Ik voel me veel beter bij een losse sfeer en op je eigen manier je werk doen. Ik had al een bijbaantje bij Joël Brink Kwaliteitsvishandel en nadat ik stopte bij Defensie ging ik daar fulltime aan de slag. Ik sta onder meer drie dagen in de week op markten in Almere. Het werk is afwisselend: van vis snijden tot maaltijden maken en verkopen. Dat verkopen doe ik heel graag. Het contact met onze klanten en met collega’s vind ik het leukste onderdeel van mijn werk.”

Op de markt

Toen Sil fulltime ging werken, startte hij meteen met de mbo-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO vakopleiding food. “Ik wil natuurlijk een diploma halen”, zegt hij. “Het is bovendien makkelijk om school en werk te combineren. SVO zit bij mij om de hoek en ook qua leren is het prima te doen. Op school krijgen we veel ruimte om opdrachten op onze eigen manier te maken. Het scheelt ook dat ik al best veel weet over vis, dankzij de zaak van mijn ouders. Klanten kunnen me bijna alles vragen over vis. Ik kan hele verhalen vertellen over waar verschillende vissoorten vandaan komen en hoe je ze het beste kunt bereiden.” 

Lekker buiten bezig

Sil ziet een carrière in de viswereld helemaal zitten. “Vooral het werken op de markt vind ik geweldig”, zegt hij. “De gezelligheid, de vrijheid, de vaste klanten en de hele dag lekker buiten bezig zijn: dat bevalt me heel goed.”

SVO logo klein  
SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo­- opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en
de docenten van SVO komen uit het vak. 
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?