Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

12 november 2019 Erik Kruisselbrink
Met de nieuwe wagen kreeg het verkooppunt meteen een frisse uitstraling (foto Koos Groenewold).

Johnny Plat was onlangs een van de finalisten tijdens de tweede editie van de nieuwe Nationale Haringtest. De 27-jarige ondernemer runt in zijn eentje zowel een standplaats in Meppel als een winkel in Zwartsluis. Daarnaast is Vishandel J. Plat in het zomerseizoen met een viskar ook te vinden in Belt-Schultsloot en op diverse jaarmarkten. 

Ambulante vishandelaar Johnny Plat komt uit het waterrijke Noord-Overijsselse dorp Belt-Schutsloot, pal naast Giethoorn. Hij begon in 2013 op 22-jarige leeftijd met zijn vishandel. Hij was door zijn twee zussen min of meer toevallig in de sector terechtgekomen. “Mijn zussen werkten beiden bij vishandel Gerrits & De Boer in Giethoorn.” Plat werkte er eerst bij wijze van bijbaantje, maar had er meteen iets mee. “Ik was zelf altijd aan het vissen en maakte er op die manier al wel eens schoon. De horeca leek mij ook leuk, maar de werktijden spraken mij niet aan. Ik wist na de middelbare school niet precies wat ik wilde. Ik zou eigenlijk een tussenjaar doen, maar ben toen op SVO in Zwolle de tweejarige opleiding tot visspecialist gaan volgen. Eén dag in de week naar school en de rest van de week aan het werk op de standplaats van Gerrits & De Boer in Meppel. Daar heb ik uiteindelijk vijf jaar gewerkt.”

Eigen draai

Vishandel J Plat 2_foto Koos

Johnny Plat is als rasechte ondernemer niet bang om iets uit te proberen (foto Koos Groenewold).

Voor eigenaar Berry de Boer van Gerrits & De Boer werd de winkel plus standplaats te veel en hij vroeg Plat of hij de standplaats inclusief verkoopwagen wilde overnemen. Plat hoefde daar niet lang over na te denken. “Het voordeel was dat ik de plek en de klanten al kende. Het is natuurlijk wel even afwachten hoe het gaat als je voor jezelf begint. Je geeft er toch je eigen draai aan.” Om maar eens wat kleine dingen te noemen: Plat kruidt de kibbeling na het bakken waar dat voorheen ervoor gebeurde. En hij verkoopt een slag grotere lekkerbekken.

Overigens hielpen zijn zussen Plat in het begin nog mee. “Je weet dan nog niet precies hoeveel mensen je telkens nodig hebt.” Na anderhalf jaar met de ‘oude wagen’ te hebben gewerkt, nam Plat bijna vijf jaar geleden een nieuwe wagen in gebruik. “De vorige wagen zou nog wel een aantal jaren meegaan, maar geen vijf jaar meer. Dus heb ik een nieuwe wagen besteld bij BK Markettrailers. “Een nieuwe wagen geeft meteen een heel andere uitstraling.” Plat is van het blauw, dus die kleur domineert nu. Een mooie, grote poster tegen de achterwand waarop de visvangst staat afgebeeld, maakt klanten meteen duidelijk wat er te koop is. Plat lachend: “Het is toch belangrijk dat ze voor een vishandel staan en niet voor een groenteboer of kaashandel.”

Winkel erbij

Vishandel J Plat 3_foto Koos

De winkel in Zwartsluis, die Johnny Plat 2,5 jaar geleden begon (foto Koos Groenewold).

Plat breidde 2,5 jaar geleden zijn onderneming uit met een winkel in Zwartsluis. Die mogelijkheid deed zich voor toen eigenaresse Mirjam Stechwey van de Bleistarte hem haar winkel plus viskar aanbood. “Het grote voordeel was, dat ik er nu gelijk een werkplek bij had. Die had ik daarvoor nog niet.” In de ruimte achter de winkel heeft Plat een forse koel- en vriescel, waarin hij de producten die Koelewijn hem levert kwijt kan. De handelaar uit Spakenburg maakt iedere week twee tot drie keer een ritje naar Zwartsluis. Plat koopt er zowel zijn vis, sauzen als kruiden. Alleen voor de gerookte producten rijdt Plat zelf naar een aparte leverancier om ze ter plekke in te slaan.

Weekmarkt teveel

Vishandel J Plat 4_foto Koos

In Meppel heeft Plat een vaste standplaats voor de Albert Heijn (foto Koos Groenewold).

Vishandel J. Plat staat vijf dagen per week aan de Grote Akkerstraat in Meppel bij de Albert Heijn. In de zomer maakt hij er zes dagen van door de maandag erbij te nemen. In de winter laat hij de maandag en ook de dinsdag als verkoopdag juist vallen. “Het grote voordeel van deze standplaats is, is dat ik de wagen gewoon kan laten staan en niet steeds heen en weer hoef te rijden.”

Hij heeft de weekmarkt op zaterdag in Meppel erbij gehad. Dat was een kleine markt en leverde niet genoeg op, dus is hij daar na een jaar weer mee gestopt. “Maar ik heb het in ieder geval geprobeerd. Omdat ik soms al drie verkooppunten in de week heb, maakte ik toen ook wel héle lange dagen.” Met de viskar die Plat van de Bleistarte overnam, staat hij nu in het zomerseizoen op zaterdag in zijn woonplaats Belt-Schutsloot. “Het is een dorp van 600 inwoners, maar in de zomer trekt het behoorlijk wat toeristen. Met die viskar sta ik ook op diverse jaarmarkten in Hasselt, St. Jansklooster en Zwartsluis.”

Assortiment

Vishandel J Plat 5_foto Koos

Plat heeft een overzichtelijk assortiment hardlopers met naast haring uiteraard ook een prominente plek voor kibbeling (foto Koos Groenewold).

Plat heeft vooral op de standplaats een overzichtelijk assortiment hardlopers. “Ik verkoop vooral kibbeling, haring en lekkerbekken en een klein assortiment gerookte vis. Maar ik heb geen ijs, dus ik verkoop geen kabeljauw of andere verse vis.” In de winkel is het assortiment in de basis hetzelfde, zij het iets uitgebreider, plus de nodige hapjes- en saladeschotels en friet. “In Zwartsluis komen in de zomer veel toeristen, vooral mensen die er hun boot aanleggen. Op die manier kan ik ze een complete maaltijd aanbieden.”
Plat heeft de bakcapaciteit dan ook op zijn assortiment afgestemd. Op de standplaats heeft hij in de verkoopwagen twee bakpannen, voor de winkel heeft hij er nog een derde bij, speciaal voor de patat.

Nog geen kant-en-klaar

Vishandel J Plat 6_foto Koos

Om zijn klanten snel van kibbeling en lekkerbek te voorzien, heeft Plat voldoende bakcapaciteit in de wagen (foto Koos Groenewold).

Kant-en-klaarmaaltijden zijn volgens Plat wel de trend voor de toekomst, maar in zijn winkel is het daar nog te vroeg voor. “Mensen hebben steeds minder tijd om zelf lang in de keuken te staan en ik probeer op verschillende tijden in het jaar wel eens wat maaltijden. Maar dat kan tot nu toe nog niet uit. Het werk dat je ervoor moet doen en de opbrengst staan nog niet in verhouding. Je moet van alle ingrediënten een paar kilo inkopen en als je dan een deel moet weggooien, levert dat niets op.”

Vers snijden

Vishandel J Plat 7_foto Koos

Eerste vereiste voor een perfecte haringkwaliteit is uiteraard dat je hem vers gesneden aanbiedt (foto Koos Groenewold).

Plat deed dit jaar voor de tweede keer mee aan de Haringtest en schopte het tot de finale. “Ik had ook wel aan de haringtest van het AD mee willen doen, maar ze zijn nooit langs geweest. Ik ga graag de uitdaging aan en ben dus niet bang om mee te doen. “De kwaliteit van de haring is voor ons sowieso heel belangrijk, zeker omdat het een hardloper is. Die krijg je ook door de vis op de dag zelf te snijden.”

Het meedoen aan de Haringtest ziet Plat daarnaast als een prima manier van reclame maken. “Als je je inschrijft krijg je een promotiepakket met materiaal wat je voor Facebook en je website kunt gebruiken. En als je de finale haalt, krijg je opnieuw een promotiepakket met als extra een poster.”

Reclame maken doet Plat normaal gesproken ook via Facebook. Voor een speciale aanbieding wil hij ook nog wel eens het plaatselijke huis-aan-huisblad inschakelen. Maar dat doet hij eigenlijk alleen buiten het zomerseizoen. “Dan is het minder druk met toeristen in Zwartsluis en Belt-Schutsloot en op de jaarmarkten.”
optimisme

Plat is optimistisch over de ambulante vishandel van de toekomst. “Dat blijft altijd wel. Je hebt je vaste klanten. Alleen heb je in de winkelcentra wel te maken met leegstand. Ook in Meppel. Dat heeft gevolgen voor het aantal mensen dat op de been is. Dus het kan best zijn dat bezorgen in de toekomst een optie wordt.” Wat dat betreft blijft Plat volop ondernemer die nieuwe mogelijkheden niet schuwt. “Ik ben nu zes jaar bezig en ik heb een winkel, een verkoopwagen, een kar en twee wagens. Ik vind het mooi om wat op te bouwen.” 

Verkooppunten
Vishandel J. Plat is op een standplaats bij Albert Heijn aan de Grote Akkerstraat in Meppel te vinden en in een winkel aan de Schoolstraat in Zwartsluis. De openingstijden zijn als volgt:

Standplaats Meppel:
dinsdag 9.30-17.30 uur, woensdag 9.30-17.30 uur, donderdag 9.00-18.00 uur, vrijdag 9.00-18.30 uur, zaterdag 9.00-17.00 uur.

Winkel Zwartsluis:
dinsdag 10.00-14.00 uur, woensdag 10.00-18.00 uur, donderdag 10.00-18.00 uur, vrijdag 9.30-18.00 uur, zaterdag 9.30-17.30 uur.

Altijd op de hoogte blijven?