Vroeg in de ochtend van 28 maart leek het erop dat de eerste fuiken gevuld met Oosterscheldekreeft met veel regen zouden worden binnengehaald. Gelukkig kwam later in de ochtend het zonnetje door met wel redelijk veel wind en golfslag. 

Vanuit Zierikzee voer om 11.30 uur de vissersboot ‘Lucky Lobster’ uit met aan boord de burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek, de kersverse kreeftenkoningin Margot Dubelaar uit Kortgene, oud kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis en de voorzitter van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee Olivier Verwest.

De ‘Lucky Lobster’ werd vergezeld van party schip ‘De Frisia’ met aan boord ruim 100 ouderen en hulpbehoevenden uit de verzorgingstehuizen ‘De Wieken’ en ‘Borrendamme’ uit Zierikzee. Uitgenodigd door de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee om getuige te zijn van de vangst van de eerste Oosterscheldekreeft.

Voorbij de Zeelandburg sloot ook het jacht ‘Amalia’ aan met aan boord de Commissaris van de Koning van Zeeland Han Polman, de groepscommandant van de Onderzeedienst Jeroen van Zanten, voorzitter van de Zeeuwse Kreeftenvissers Ida Sinke en de voorzitter van de stichting Promotie Oosterscheldekreeft Nelleke Launspach.

Kreeft Lennard

Dit jaar was het de eer aan kreeftenvissers Lennard Timmer met zijn schip BRU1 om de eerste kreeftenfuiken te lichten. Hij werd daarbij geassisteerd door kreeftenvisser Evert van de Zande. Bij aankomst van de fuiken, kwam het zonnetje goed door, met wel een flinke golfslag. Iets later dan gepland werd de eerste kreeftenfuiken uit de Oosterschelde gehaald. Lennard bracht deze in eerste instantie naar de ‘Amalia’. De Commissaris van de Koning noemde de kreeft bij ontvangst meteen naar de naam van de visser ‘Lennard’. Vervolgens voer de ‘Amalia’ langszij de ‘Lucky Lobster’ om de eerste Oosterscheldekreeft uit handen van Han Polman en Nelleke Launspach te overhandigen aan de Kreeftenkoningin en de burgemeester.

Om 13.45 kwamen de schepen in Zierikzee aan en overhandigde de kreeftenkoningin de eerste Oosterscheldekreeft aan de burgemeester. Er stond veel publiek op de kade bij aankomst van de eerste Oosterscheldekreeft in Zierikzee. “De Oosterscheldekreeft is er weer na 23 jaar in Zierikzee waar het thuishoort”, zei burgemeester Van den Hoek.

Onder muzikale begeleiding van ensemble ‘Tyrconnell’ startte de kreeftenoptocht vanuit het Luitje door Zierikzee naar de Vismarkt. De burgemeester, de kreeftenkoningin en oud kreeftenvisser Sam Uil zaten op de paardenkar.

 Kreeftenveiling

Later in de middag startte om 16.00 uur de kreeftenveiling voor twee goede doelen: de stichting ‘de bende van het strand’ (www.debendevanhetstrand.nl), die zich sterk maakt voor schone stranden op Schouwen-Duiveland. En als tweede: stichting ‘Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland’ (www.rbzd.nl/informatie), met als doel het redden van personen die dreigen te verdrinken.

De veiling bracht uiteindelijk € 4.000 op. International Seafoods Klink was de laatste die voor de eerste Oosterscheldekreeft een bod deed. Leden van de kookclub ‘Klein krootje, lekker eten’ uit Zierikzee maakten de Oosterscheldekreeft-amuses klaar. De kookclub zal ook de geveilde Oosterscheldekreeft voor de firma International Seafoods Klink bereiden.

Het kreeftenfeest op de Vismarkt werd verder muzikaal omlijst door René Geelhoed met zijn band VOS en verder voorzien van diverse kreeftenamuses, oesters en andere hapjes, aangeboden door de gezamenlijke horeca uit Zierikzee en diverse sponsoren. Vele vrijwilligers hielpen mee met het uitserveren van de vele lekkernijen. Er waren ruim 500 personen aanwezig.

Eigen DNA-structuur

Zeeland is de enige provincie van Nederland waar Oosterscheldekreeft, met een eigen DNA-structuur, gevangen wordt. Nu na 24 jaar is traditiegetrouw de eerste Oosterscheldekreeft weer in Zierikzee aan wal gebracht.

Zierikzee is de bakermat van de Oosterscheldekreeft. De meeste kreeftenvissers uit Zeeland zijn afkomstig van Schouwen-Duiveland. Geen wonder want het voormalige eiland is ingeklemd tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, waar de meeste Oosterscheldekreeften vandaan komen.

Altijd op de hoogte blijven?