De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Nederland speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Bert-Jan de Bondt van Delisalm.
Forelkwekerij Delisalm is gevestigd in het Gelderse Hattem, letterlijk in de achtertuin van oprichter en eigenaar Bert-Jan de Bondt. Als kind al was De Bondt gefascineerd door forellen. Als jongetje van acht maakte hij zijn eerste forellenvijver, in de achtertuin van zijn ouderlijk huis, geïnspireerd door het aquarium met levende forellen bij de plaatselijke visboer.
De Bondt had dierenarts willen worden, maar werd niet geplaatst. Toen werd het geneeskunde. Hij werkt als radioloog in de het Isala ziekenhuis in Zwolle. Daarnaast heeft hij een professionele forelkwekerij, met acht kweekbassins binnen, meerdere bassins buiten en een beekloop naar een grote vijver. Goed voor een bezetting van 2,5 ton. Hoe hij dat combineert? “Ik heb veel energie en dit is zowel mijn passie als mijn hobby.”
Het assortiment van Delisalm bestaat uit beekforel, regenboogforel en bronforel. De Bondt werkt samen met een grote forelkweker in Normandië, waar ook zeeforel en arctic char wordt gekweekt. Delisalm levert verse en gerookte vis, diverse kaviaars van forelsoorten en verder soepen, rillettes en terrines.
Gezonde en duurzame vis
De forelkweek vindt plaats zonder gebruik van antibiotica of groeiversnellers, vertelt De Bondt. “We hebben een kweeksysteem op recirculatie met minimale doorstroom. Daardoor kunnen we ziektes goed buiten het water houden en sterke, gezonde vis kweken.” De Bondts motto is: Als je het doet, moet je het goed doen. “Dus verantwoord, duurzaam en van goede kwaliteit.” Daarom ontwikkelde hij samen met zijn Franse compagnon een eigen voervariant voor de forel, op basis van insecteneiwit in plaats van viseiwit. “Dat voer wordt in Frankrijk geproduceerd. Onze forellen zijn getest door professionele proefpanels op zowel kwaliteit als smaak en altijd bleek de variant met dit voer beter te scoren wat betreft smaak en textuur. De uitval is lager, de groei is beter en het is duurzamer.”
De producten van Delisalm worden afgenomen door particulieren, groothandel en horeca tot op het hoogste niveau. De Bondt: “We hebben mooie wijn-spijs combinaties ontwikkeld samen met Astrid Joosten en Thérèse Boer. Onze visproducten, hun wijnen! Ook hebben we vier Omega-3 Vismenu’s gerealiseerd, samen met topchef Jan Smink. Die zijn binnenkort verkrijgbaar. Onze nieuwe compagnon Carl van Vugt zal hieraan de juiste vorm en ontwikkeling geven.”
Dit is het tweede deel van de rondvraag 'Nederlandse viskwekers zetten grote stappen'. Volgende week volgt deel 3. Lees hier deel 1 terug. De complete rondvraag staat in Vismagazine 8-2022. Nog geen abonnee? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine.
|