Proeverijen voor kweekvlees en -vis

31 januari 2024 Shutterstock

 

De mogelijkheid om kweekvlees en -vis te proeven komt dichterbij. Nederlandse bedrijven die kweekvlees en -vis produceren kunnen een verzoek ter goedkeuring voor het houden van proeverijen laten beoordelen door een Commissie van Deskundigen. De mogelijkheid verzoeken in te dienen is de laatste stap op weg naar de eerste goedgekeurde proeverijen van gekweekt voedsel in Europa.

Nederlandse kweekvlees en -vis bedrijven kunnen vanaf nu een verzoek voor het houden van gecultiveerd vlees en vis proeverijen laten beoordelen door een onafhankelijke Commissie van Deskundigen. Namens de Nederlandse overheid stelde Cellulaire Agricultuur Nederland (CAN) de commissie samen bestaande uit een toxicoloog, microbioloog, arts en een ethisch deskundige. Het indienen van verzoeken voor proeverijen vormt de laatste stap voor de eerste goedgekeurde kweekvlees proeverijen in Europa. 

Goedkeuringsprocedure

Voor goedkeuring van de commissie kunnen de kweekvlees en -visbedrijven dossiers met productinformatie en veiligheidsdocumenten indienen volgens de Gedragscode. Deze code riep Nederland vorig jaar in het leven en maakte daarmee als eerste land in de Europese Unie voorafgaande goedkeuringen van proeverijen van gekweekt voedsel mogelijk. De commissie voorziet ingediende dossiers van feedback of vraagt om meer informatie. Met toestemming mag een proeverij vervolgens voor een selecte groep in gecontroleerde omgeving plaatsvinden. De proeverij is dan niet toegankelijk voor het grote publiek.

Kweekvlees en -vis bedrijven als Mosa Meat en Upstream Foods zijn enthousiast om een verzoek voor een proeverij in te dienen. Meatable deed dit al en hoopt binnenkort een eerste proeverij te organiseren. De bedrijven zijn enthousiast omdat proeverijen bijdragen aan verdere productontwikkeling en voorlichting over gecultiveerd vlees.

Bron: Meatable

 

Altijd op de hoogte blijven?