Visveiling Urk nieuwe eigenaar Vismijn Vlissingen

5 september 2023 Paul einerhand via Unsplash
De gemeenten Vlissingen en Sluis willen de aandelen van de vismijn Vlissingen verkopen aan Visveiling Urk. Naast minder aanvoer vinden de gemeentes ook het beheren van een visveiling geen taak voor de overheid.

Het aantal schepen dat vis aan biedt op de Zeeuwse visveilingen neemt al jaren af. Om de visserij te behouden en te versterken bundelden de gemeenten Vlissingen en Sluis hun veilingactiviteiten in de besloten vennootschap Holding Zeeuwse Visveilingen. Twee jaar geleden moest de vismijn van Breskens de deuren sluiten.

Privatisering visveiling

Beide gemeente vinden de exploitatie van een visveiling geen overheidstaak meer en zijn daarom al enkele jaren op zoek naar een overnamekandidaat die de visveiling in Zeeland wil voortzetten. "Het doel van de aandelenverkoop is niet alleen het privatiseren van de visveilingactiviteiten, maar ook het behouden van een visveiling in Zeeland“, aldus de gemeenten in hun verklaring

Overnamekandidaten

Volgens Vlissingen en Sluis waren er twee serieuze overnamekandidaten. United Fish Auctions en Visveiling Urk. De eerste wilde echter niet de garantie geven dat ze de vismijn in Vlissingen open zouden houden en daarom viel de keus op Visveiling Urk, die deze garantie wel gaf.

Visveiling Urk

Directeur Riekelt Kramer van Visveiling Urk noemt in een reactie in De Stentor de overname van vismijn Vlissingen zelfs essentieel voor de toekomst van Urk. “Nederlandse vissers zijn niet alleen meer gericht op tong en schol, maar ook op andere soorten. Dat gebeurt in het zuiden van de Noordzee. Als je een graantje mee wil pikken dan moet je zorgen dat je daar in de buurt bent”, aldus Kramer. Om die reden werkt Visveiling Urk ook al samen met de visveiling in Harlingen.

Toekomst

Kramer verwacht dat nu de saneringsronde is afgerond de visserij in een kalmer vaarwater terecht komt en de vismijn in Vlissingen gewoon open kan blijven. Veel Urker vissers zijn actief in het kanaal en meren hun vangst al af in Zeeland omdat dit dichterbij is. “Wij zien een goede toekomst omdat een gedeelte van onze vloot aanland in Zeeland”, zegt hij tegen Omroep Flevoland. “Dit kunnen we goed aanvullen voor een levensvatbare veiling. Wat wij op Urk doen kunnen we in Zeeland ook.”

 

Altijd op de hoogte blijven?