Vis in de media | week 1 – 2024

5 januari 2024 Herbert Wiggerman
Deense palingvisser wil internationale samenwerking, een nieuw omzetrecord voor de visafslag van Urk en verslag van visbemonstering in het Markermeer. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media. 

Visserij

“Veranderde politieke tij biedt kansen voor visserij”, kopt Nieuw-Volendam. Vissersvertegenwoordiger Hein Koning en zijn stichting komen op voor de visserijbelangen en spreken met allerlei politici na de afgelopen verkiezingen. 

“We hebben in Den Oever 75 procent minder garnalen verwerkt dan we normaal zouden hebben“, vertelt Pim Visser, net gepensioneerd directeur van de Oeverse visafslag, aan Visserij.nl. De visserij kreeg de afgelopen jaren al veel te verduren, maar vorig jaar kwam daar ook nog eens een extreem slechte garnalenvangst overheen.

Visserijnieuws spreekt met Thomas Bierberg-Christenen, een palingvisser uit Gersjøh, een dorp in Denemarken. Hij is de enige palingvisser in het dorp, waar hij ooit een van de tien palingvissers was. Door de aangescherpte visserijwetgeving en ingewikkelde procedures werd het steeds lastiger om een aalvergunning te bemachtigen. 

Handel

Illegaal knalvuurwerk richtte op eerste kerstdag een ravage aan in de viskraam van de Hoekse Vishandel in Den Haag. Omroep West sprak Cees Hofland, de 81-jarige eigenaar van de viskraam. Dankzij een noodvoorziening in de vorm van een mobiele viskraam kon er vlak voor oud en nieuw weer vis verkocht worden.

Productie en industrie

Ex-zakenbankiers en broers Timmermans bouwden familiezaak Alfa Fish tot ‘snelst groeiende vishandel van België’, meldt De Tijd. Door een frisse aanpak veroverden ze de Vlaamse sushisector en groeit hun aanbod verse vis hard.

De Vlaamse Visveiling, in Zeebrugge en Oostende, draaide in 2023 bijna zes procent minder omzet. De verminderde quota voor tong en de Brexit, die de welke aanvoerlijnen blijft bemoeilijken, zorgden voor deze daling, schrijft Focus & WTV.

Een nieuw omzetrecord voor de IJsselmeervisafslag Urk: de jaaromzet passeerde begin december de zes miljoen euro. Het nieuwe record was het vijfde op rij, aldus Schuttevaer.  

Onderzoek

Wageningen University & Research deed verslag van een etmaal visbemonstering. Zeven jaar geleden werd in het Markermeer de eilandgroep Marker Wadden opgespoten, met als doel ecologisch herstel van het Markermeer. De visstand is een van de indicatoren die laten zien of dat herstel lukt. 

Altijd op de hoogte blijven?