Vis in de media | Week 18-2023

5 mei 2023 Herbert Wiggerman

Visserijorganisaties bundelen hun krachten, Irene Kranendonk en Bart van Olphen over de traceerbaarheid van vis en Europese vissers gaan protesteren. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

Visserij meldt dat Europese vissers een protest plannen tegen verbod op bodemvisserij aangezien dit grote gevolgen kan hebben voor de visserij. Dit verbod is een plan van de Europese Commissie. Het protest zal gaan plaatsvinden op 9 mei,de Dag van Europa. 

Het Noordhollands Dagblad meldt dat noordelijke visserijorganisaties hun krachten gaan bundelen om zo de belangen beter te kunnen behartigen. Hierbij gaat het om Producenten Organisaties Wieringen, Texel en West (Den Helder) die hun activiteiten hebben ondergebracht in de Coöperatieve Producentenorganisatie en Beheersgroep Noordelijke Visserij Alliantie U.A. (NVA).

Volgens Visserij.nl moeten tientallen vissersbedrijven zo snel mogelijk richting de schroothoop. Dit is namelijk een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de uitkoopregeling van de overheid. De Brexit, oplopende brandstofprijzen en het Brusselse beleid heeft ervoor gezorgd dat deze vissersbedrijven op rampkoers worden gezet.

Vishandel

Tonny en Jenny stoppen noodgedwongen met hun viszaak Smit’s Vis in Losser. "Ik heb het er heel moeilijk mee", vertellen Tonny en Jenny Nijhuis aan Tubantia. Na 43 jaar sluiten ze vanwege de gezondheidsproblemen van Tonny. 

Visafslag

In het NPO Radio 1 programma ‘De nacht van’ staat de visafslag in Den Oever centraal. Redacteur Jelke loopt mee met Bert de Groot en andere vissorteerders tijdens hun werknacht op de Visafslag. “Het is zwaar werk, maar het went met de jaren!”

Vis

‘’Nederland blokkeert Europees voorstel dat visserij beter wil controleren. Andere landen in de EU vinden dat je moet traceren hóe vis gevangen wordt. Daar is alle reden toe’’, betogen maritiem bioloog en visserijdeskundige Irene Kranendonk en Bart van Olphen, expert duurzame vis en oprichter van Fish Tales in Trouw.

‘’Visserij onttrekt krap 20% aan het totale haringbestand’’, meldt Schuttevaer. ‘’De gemiddelde omvang van het haringbestand schommelde de afgelopen 10 jaar rond 1,9 miljoen ton. Het betreft hier volwassen haring, die in staat is om te paaien. Daarvan wordt jaarlijks circa 20% gevangen voor consumptie.’’

Overig nieuws

‘’300 kilo paling per nacht bij Schimmelse molen; alles over de Dommel ligt vast’’, aldus bioloog Mark Scheepens en Pieter de Koning in het AD. ‘’In het boek Het Stroomgebied van de Dommel - 1200 pagina’s in twee delen - wordt de beek in al zijn facetten belicht. Een van de vele verhalen gaat over de visvangst in vroeger tijden.’’

Altijd op de hoogte blijven?