De prijzen van verse Noordzeevis liggen veel hoger dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Circana Market Research. Verse en gekoelde vis was in juli 12 procent duurder dan een jaar geleden. Verse schaal- en schelpdieren waren bijna 9 procent duurder. 

Volgens marktonderzoeker Circana is verse vis momenteel de hardst dalende vers-categorie in de supermarkt qua omzet. In de afgelopen twaalf maanden werd er ruim 10 procent minder gekoelde vis verkocht. Ook in visspeciaalzaken daalt het volume. Dat komt doordat mensen minder vis eten en vaker kijken naar alternatieven, zegt Adriaan van Moort, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Visspecialisten, tegen NOS.

Viskotters 

Volgens Van Moort heeft de prijsstijging ook te maken met de sterke afname van viskotters. Kotters stoppen vanwege de hoge dieselprijs, de aanleg van grote windmolenparken en de Brexit. Eind vorig jaar had driekwart van de vloot zich aangemeld voor een opkoopregeling van de overheid. Van de 72 aanvragen hebben 54 kotters besloten daadwerkelijk gebruik te maken van de regeling.

Prijsplafond

Ruud van Diermen, secretaris van de VNV en eigenaar van Ru-vis in Leusden, laat in het bericht van NOS weten dat zijn vaste klanten ondanks de prijsstijging blijven komen. “Een prijsverhoging invoeren is nooit leuk, maar om een gezonde bedrijfsvoering te houden moet je wel mee.” Hij hoopt dat het prijsplafond nu bereikt is.  

Bron: NOS, RTL, Rijksoverheid

Altijd op de hoogte blijven?