Vanwege corona was de verbouwing een tijdje uitgesteld. Maar nu staat er een ‘spick & span’ gemakswinkel in Leusden. Ru-Vis uw Visspecialist kan er weer jaren tegen. “Ons kooktheater is absoluut de eye-catcher”, zegt Henrik Pieter de Graaf.
Henrik Pieter de Graaf heeft de dagelijks leiding van de vernieuwde visspeciaalzaak in Leusden. Zijn schoonvader Ruud van Diermen, bestuurslid van zowel de Spakenburgse Vishandel Vereniging (SVV) als branchevereniging VNV, is mede-eigenaar. Al een aantal jaren waren ze van plan te verbouwen, maar door de corona-crisis werd dit op de lange baan geschoven. Tot voor kort. Na een verbouwing van zes weken werd Ru-Vis nieuwe stijl op 6 maart heropend. “In de weken dat we dicht waren verkochten we vanuit een verkoopwagen. Enkele tientallen meters hier vandaan bij de hoofdingang van de Jumbo”, zegt De Graaf.
De historie van Ru-Vis start bij de grootvader van Ruud van Diermen. Die vertrok al als tiener ’s morgens vroeg op zijn bakfiets vanuit Spakenburg naar verschillende steden om daar vis te venten. Van Diermen raakte ook besmet met het ‘visvirus’ en begon een winkel in Leusden. En die was toe aan een upgrading.
De verbouwing van het pand aan ’t Plein 37, een in het oog springende locatie omdat het de eerste winkel is bij de hoofdingang van winkelcentrum De Hamershof, verliep vlekkeloos. Emondt KMI tekende voor de inrichting. “We hebben 30 procent meer ruimte nu. Dat vertaalt zich vooral in meer koelmogelijkheden en een open keuken, ons kooktheater, Als ik er zelf sta, ben ik meer verbonden met mijn klanten. Ik sta dichter bij hen en ze kunnen zien wat er gebeurt. Jarenlang heb ik op de markt gestaan en daar was ik dat gewend. Nu heb ik een stukje markt naar onze winkel gehaald”, lacht De Graaf.
Hoog segement
Henrik Pieter de Graaf: “We zijn een echte gemakswinkel en verkopen al zeven verschillende soorten maaltijden.”
(© Herbert Wiggerman)
Maar niet alleen dat. De winkel kan bestempeld worden als een hoog segment visspeciaalzaak en de mogelijkheden om zelf bereide kant-en-klare maaltijden – die het heel goed doen bij Ru-Vis – goed te presenteren zijn vergroot. “Zie ons als een vistraiteur en met meer meters presentatieruimte is dat voor onze klanten duidelijker te zien nu”, stelt De Graaf. “Dit is wat we willen uitstralen. Door de komst van de open keuken ziet de klant beter dat we bijna alles zelf maken. Iets dat ze eerder niet zo beseften. Sommigen dachten dat we de voorverpakte maaltijden met gasverpakking inkochten. Maar de heilbot truffel, zeebaars tagliatelle, mie met gamba’s, tarbot met specerijenjus en de Franse roerbakschotel maken we toch echt zélf.”
Leveranciers
Bakwand: QBTEC
Winkel: Emondt KMI
Aannemer: Koelewijn Bouw
Garnaal en gerookte vis: Palingrokerij Jacob van Jan
Verse Vis: diverse leveranciers uit Spakenburg
Verpakking: Smedes
Gemaksproducten
Dit type gemaksproducten slaat aan in de goed bereikbare winkel, met twee grote parkeerplaatsen in de directe nabijheid. De ondernemers begroeten er veel tweeverdieners en ouderen. “Zij hebben wat te besteden en daar spelen we op in”, stelt De Graaf die jarenlang ook in verkoopwagens zijn vis aan de man bracht. “Op de markt hadden we weer een heel ander publiek. Daar kon ik makkelijker hele vis verkopen omdat bijvoorbeeld Afrikanen en Surinamers daar veel beter raad mee weten.” De meeste Nederlanders kunnen echter niet op tegen de hoogstaande culinaire prestaties van deze bevolkingsgroepen, vandaar dat Ru-Vis veel voorgesneden vis en gemaksproducten verkoopt. “En inmiddels al zeven verschillende soorten maaltijden”, zegt De Graaf wiens vis wordt aangeleverd door verschillende leveranciers uit Spakenburg.
We hebben een stukje markt naar onze winkel gehaald
Het zelfbedieningsmeubel, waar de maaltijden in liggen, kan na een paar weken al regelrecht een hit worden genoemd. De Graaf: “Klanten die binnenkomen zien gelijk het meubel, nemen uitgebreid de tijd om iets te zoeken en mee te nemen. Ze voelen zich niet onder druk gezet door een verkoopmedewerker en het zorgt voor stijgende omzetten.” Vers bereide kant-en-klaarmaaltijden zijn dus heel belangrijk aan het worden voor Ru-Vis, vandaar dat de hele dag door gekookt en gebakken wordt in het zicht van de klanten.
Naar schatting haalt De Graaf inmiddels zo’n 25 procent van zijn omzet uit kant-en-klaar producten, op de voet gevolgd door gebakken vis en haring. Kreeft verkoopt de ondernemer overigens nauwelijks in zijn winkel. “Er zit te weinig marge op en daar hebben we het publiek hier niet voor”, legt hij uit. “Op bestelling verkopen we het af en toe wel.”
Afhaalautomaat
De afhaalautomaat waar zo’n 1600 klanten gebruik van maken of hebben gemaakt.
(© Herbert Wiggerman)
Dat het in Leusden om een gemakswinkel gaat, blijkt ook uit de opvallende 24/7 afhaalautomaat. In de zijgevel van de winkel zijn de kluisjes van deze Fish Pick Up geplaatst. Dat was overigens ook al voor de verbouwing zo. In 2018 begonnen de eigenaren met deze extra service, die nog nauwelijks navolging heeft gekregen in het land. Hoe werkt het? Klanten plaatsen in Leusden hun bestelling online en krijgen vervolgens een code waarmee ze het kluisje kunnen openen op een zelfgekozen moment. “We hebben nu zo’n 1600 accounts die er één of meerdere malen gebruik van gemaakt hebben. Op zaterdagavond kijk ik in de vitrine wat er nog over is en dan zet ik het in de kluisjes. Vervolgens stuur ik een nieuwsbrief naar alle accounts met een overzicht van de producten die ze dan met 10 procent korting kunnen bestellen en ophalen,” vertelt de ondernemer.
Zowel in de automaat als ook in de winkel kan Henrik Pieter de Graaf zijn prijzen relatief laag houden. “We hebben geluk dat we een aantrekkelijk energiecontract hebben afgesloten tot eind 2023 en de hogere kosten dus maar beperkt hoeven door te berekenen aan onze klanten”, verklaart hij. “Ook beschikken we nu over een energie-zuinig koelsysteem; een centrale unit in plaats van losse machines. En verder zijn we erg te spreken over de glycol-toonbank van Emondt KMI.”
Glycol wordt rondgepompt om warmte aan de vitrine te onttrekken. De inrichter heeft in de winkel in Leusden een koudeplaat met steunverdamper ontwikkeld, speciaal voor de toonbank die op glycol werkt. Het is een soort ‘sandwichplaat’ waar onder druk koelvloeistof doorheen wordt geperst. Dankzij de temperatuurwisselaar ontstaat een hoogrendement-koeltechniek die kan zorgen voor misschien wel een kwart minder energieverbruik. De Graaf: “De verdeling van het koudemiddel is beter geregeld. Op het dak staat een bijbehorende condensor.”
Bereidingsadvies
De nieuwe winkel is ingericht door Emondt KMI.
(© Herbert Wiggerman)
Al met al hebben klanten van de vernieuwde viszaak dus weinig last van extreem hogere prijzen als gevolg van de energiecrisis. De Graaf: “Natuurlijk ontspringen we de dans niet helemaal. Zo hebben we twee verkoopwagens, waarvoor we veel olie en gas verbruiken. De olie is inmiddels zo’n 2,5 keer zo duur. Dus we zijn wel genoodzaakt dat enigszins door te berekenen”, zegt de 41-jarige mede-eigenaar van Ru-Vis die op de markt heel goed leerde om in nauw contact te staan met de klanten. De klandizie in de winkel profiteert daar nu ook van. “Gevraagd en ongevraagd geef ik bereidingsadviezen, omdat veel klanten daar toch behoefte aan hebben.”
Ru-Vis Uw visspecialist
Ru-Vis vormt min of meer de hoofdingang van winkelcentrum De Hamershof.
(© Herbert Wiggerman)
Behalve uit een gemakswinkel in winkelcentrum De Hamershof in Leusden bestaat ‘Ru-Vis Uw visspecialist’ ook uit twee verkoopwagens die op verschillende markten te vinden zijn, een cateringtak en een bedrijf in geschenken (visgeschenken.nl). Verder beschikt het bedrijf van Ruud van Diermen en zijn schoonzoon Henrik Pieter de Graaf over een afhaalautomaat aan de zijgevel van de winkel.