Samen met zijn vrouw runde Wilco de Graaf al vijf jaar een visspeciaal­zaak. Toch besloot hij twee jaar geleden mbo 3-opleiding Visspecialist bij SVO vakopleiding food te gaan volgen. Dankzij de opleiding ging hij aan de slag met het automatiseren van processen in zijn winkel. 

Als rasechte Spakenburger groeide Wilco op met vis, maar zijn droom was om bij defensie te werken. Hij was actief als militair en toen hij het leger verliet, werd hij verkoper in een groothandel die onder andere vis verkocht. “Het was mijn vrouw die graag een eigen visspeciaalzaak wilde”, vertelt hij. “Toen zei ik: prima, maar dan doen we het samen. Zeven jaar geleden openden we Lindsey’s Visspeciaalzaak in Wijk bij Duurstede en dat loopt goed. Het omgaan met klanten vind ik het leukste, omdat we te maken hebben met allerlei verschillende persoonlijkheden. Vis is bovendien een prachtig product waar je alle kanten mee op kunt. We verkopen vis, maar we bieden ook veel traiteurproducten. Onze pokébowls doen het bijvoorbeeld heel goed en we zijn steeds aan het innoveren. Ons nieuwste product is de kapsalon met gamba’s en daar zijn mensen heel enthousiast over.”

Opleiden is professonaliseren

Twee jaar geleden besloot Wilco om de opleiding Visspecialist bij SVO te gaan volgen. Hij wilde graag een mbo 3-diploma halen en dat is gelukt. “Ondanks dat ik al veel ervaring had in de viswereld, heb ik toch veel aan de opleiding gehad”, zegt hij. “Alle processen in onze winkel zaten wel in mijn hoofd, maar die lagen nergens vast. Dankzij de opleiding ben ik me daar bewust van geworden en heb ik onze processen geautomatiseerd. Ik heb bovendien nog steeds goed contact met SVO en mijn docent verwijst regelmatig studenten naar mij door die een stage- of werkplek zoeken. Dat vind ik mooi: jongeren helpen om hun pad te vinden en hen te zien groeien."

Wilco: “Opleiden is erg belangrijk voor de visbranche. Het is een manier om te professionaliseren. Het werkt goed als medewerkers over basiskennis beschikken, zodat ze klanten goed kunnen adviseren. Je leert van elke opleiding, ook als je al langer in een branche werkt.”

SVO logo klein SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?