Komende week vinden er twee Nederlandse kampioenschappen Oestersteken plaats. Op 18 september organiseert Krijn Verwijs het eerste NK Oestersteken. De dag daarop vindt tijdens Gastvrij Rotterdam in het Wijntheater eenzelfde wedstrijd plaats.

Bij beide wedstrijden moeten deelnemers zo snel mogelijk dertig platte oesters open maken. Een jury beoordeelt de geopende oesters op hun kwaliteit. Wanneer een oester volledig geopend en gereed is voor consumptie kunnen deelnemers pluspunten verdienen. Als het oestervlees is beschadigd of gruis/schilfers achterblijven ontvangen deelnemers minpunten. Bij een gelijk aantal punten geeft de snelste tijd de doorslag.

NK Oestersteken Krijn Verwijs

In Yerseke organiseert Krijn Verwijs een NK Oestersteken op 18 september. Tussen de verschillende rondes door vertellen medewerkers van het bedrijf meer over de oester- en mosselkweek. Om 20.15 start de finale van het NK. De winnaar van deze wedstrijd mag Nederland vertegenwoordigen tijdens het Wereld Kampioenschap tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway.

NK Oestersteken tijdens Gastvrij Rotterdam

De dag daarna, op 19 september, organiseert Stichting Europa Culinair een NK Oestersteken in het Wijntheater tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De jury van deze editie bestaat uit de oprichter van het NK oestersteken Piet Janssen, Inge Bruijnooge van Adri & zoon, culinair journalist Felix Wilbrink, Roxanne Willemse en visfileer specialist Arie Kuijt. De winnaar van dit NK mag meedoen Europees Kampioenschap Oestersteken 2024.

 

Altijd op de hoogte blijven?