Start haringseizoen onzeker

5 juni 2023 Vismagazine

De start van het nieuwe haringseizoen op 14 juni is onzeker. De haring heeft nog niet het vereiste vetpercentage van 16 procent bereikt. Dit is noodzakelijk voor verwerking tot een goede Hollandse Nieuwe. Dat meldt het Nederlands Visbureau op de website.

“De haring die nu wordt gevangen, heeft weliswaar het juiste voedsel voor een goede vetopbouw en smaak in de maag, maar het vereiste vetpercentage is nog niet bereikt”, staat er te lezen op de website. “Deze dient ten minste 16% te zijn om tot een Hollandse Nieuwe te worden verwerkt. Het achterlopen van de seizoenen in de natuur blijkt ook voor de haring gevolgen te hebben.”

De opening van het haringseizoen staat gepland voor 14 juni, maar het is nog onzeker of dit gehaald gaat worden. Na de vangst moet de haring nog het specifieke Hollandse procedé ondergaan van kaken, pekelen en gecontroleerde rijping. De haringhandel neemt begin deze week het besluit of de start van het haringseizoen wordt uitgesteld. “Hieruit blijkt dat de natuur zich niet laat leiden en geen vaste koers of tijd aanhoudt”, aldus het Nederlands Visbureau.

Bron: Nederlands Visbureau

Altijd op de hoogte blijven?