Nederlandse cateraars tekenen World Ocean Deal

8 juni 2023 Redactie Vismagazine Good Fish

De Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo ondertekenen 8 juni met Wereld Natuur Fonds Nederland (WWF) en Good Fish de World Ocean Deal. Hierin is afgesproken dat de cateraars geen vis meer serveren die op rood staat in de VISwijzer.

Vis is een van de belangrijkste voedselbronnen in de wereld, maar tegelijkertijd kan de handel in vis voor overbevissing en afname van de biodiversiteit in de oceanen zorgen. Op de VISwijzer houdt Good Fish in samenwerking met WWF bij welke vissoorten in het rood staan en niet duurzaam zijn. Met de World Ocean Deal willen ze de ‘rode vis’ van de Nederlandse markt halen of laten vervangen door een duurzaam alternatief.

World Ocean Deal

Op World Ocean Day ondertekenen cateraars Albron, Vermaat en Sodexo deze Word Ocean Deal. Hiermee is volgens Good Fish niet alleen het merendeel van de cateraars ‘roodvrij’, ook hopen ze andere partijen te inspireren hun voorbeeld te volgen. “En dat is nodig want uit onderzoek blijkt, dat de meerderheid van de restaurants nog steeds rode vis op de kaart zet”, aldus Good Fish.

Verantwoorde vis

“Als wij blijven consumeren zoals wij gewend zijn, zullen vissen verdwijnen van ons menu. Maar dit hoeft niet. Deze World Ocean Deal laat zien welke belangrijke rol de foodservice partijen en overige horeca hebben als koplopers in het serveren van duurzame vis”, vertelt Margreet van Vilsteren, directeur Good Fish. “Chef-koks willen wel verantwoorde vis op de kaart maar het lukt vaak niet door gebrek aan kennis en informatie. Door een samenwerking met Good Fish, kunnen cateraars en hun leveranciers de correctie informatie krijgen en daarmee de juiste, duurzame vis aanbieden.”

Duurzame visserij

“Momenteel is 35% van de visbestanden in de wereld nog overbevist en wordt 58% maximaal bevist. Overbevissing neemt helaas nog steeds toe”, meldt Corné van Dooren, food expert van Wereld Natuur Fonds. “Het is dus super belangrijk en waardevol dat we deze deal hebben getekend, een eerste stap richting duurzame visserij. Voor ieder die verzot is op zilt en een verantwoorde keuze wil maken, geven wij de tip om allereerst meer plantaardig te gaan eten en minder dierlijk. Dan vervolgens stap voor stap de volgende vissoorten van het menu te weren: paling, sliptong, Noordzee kabeljauw en ongecertificeerde gamba’s en tonijn.”

Altijd op de hoogte blijven?