MSC-keurmerk voor viskiosk Het Beste Maatje

28 april 2020
Foto: MSC

Viskiosk Het Beste Maatje heeft het traject naar MSC-certificering succesvol doorlopen. Daarom kan het bedrijf van eigenaar Adriaan van Moort met locaties in Middelburg en Goes voortaan het MSC-keurmerk voeren. Diverse vissoorten in het assortiment van de viskiosk zijn aantoonbaar duurzaam. Adriaan van Moort: "Juist deze periode vraagt om duurzame keuzes voor de toekomst."

Adriaan van Moort is niet alleen eigenaar van de viskiosken, maar ook voorzitter van de landelijke Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Hij is blij dat het certificeringstraject voor zijn viskiosken succesvol is afgerond. "Ik wil vooroplopen als visspecialist, de consument die steeds vaker kiest voor duurzaam gevangen vis kan vanaf nu terecht in onze kiosken." Hij vervolgt: "Deze tijd maakt ons nog bewuster van keuzes die we kunnen maken." Vandaar ook zijn oproep: "Kies bewust en kies duurzaam."

Certificeringsproces

Onafhankelijke groepscertificaathouder DuraCert beoordeelde het certificeringsproces. MSC staat bekend als ’s werelds meest betrouwbare en breed erkende standaard voor duurzame wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren. De drie principes van de MSC Visserij Standaard zijn: gezonde bestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem en effectief beheer.

MSC-visspecialisten

MSC kiest er bewust voor om extra aandacht te geven aan de visspecialist.  Jan van Keulen, commercial manager van MSC: "De visspecialist heeft gedegen kennis van vis en van duurzaamheid”. MSC kiest voor een landelijk netwerk van betrokken visspecialisten. Deze worden ondersteund met beeldmateriaal, marketingmateriaal, en mooie promotiecampagnes voor duurzame vis."

Eind september volgt de Bewust Visweek, een landelijke campagne om de consumptie van duurzame vis te promoten. De vraag naar duurzame vis neemt toe, inmiddels zijn er meer dan 100 soorten vis MSC gecertificeerd. Belangrijke soorten als schol, kabeljauw, koolvis, zalm, haring en schelpdieren als mosselen, kokkels en oesters zijn ruim beschikbaar.

Traceerbaarheid

Op dit moment zijn in ongeveer 70 landen meer dan 38.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar, afkomstig van 370 visserijen. Het MSC-keurmerk borgt de traceerbaarheid hiervan van oceaan tot op het bord. Die ketentransparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. De consument die het bekende MSC- keurmerk ziet kan erop vertrouwen dat zijn vis ook echt uit een duurzame visserij komt.

Altijd op de hoogte blijven?