Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie 2.0  start 19 april

17 april 2023 Redactie Vismagazine

Voor de wereldwijde voedselvoorziening is voedsel uit de zee of gekweekt in water op land onmisbaar. Daarom organiseren Wageningen University & Research (WUR), ROC Friese Poort en ProSea en partners de masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie 2.0.  De reeks start 19 april.

De zogenoemde ‘blue foods’ bieden enorme potentie om de wereldbevolking van gezonde voeding met een lagere footprint te voorzien. De vraag naar gezonde en duurzaam geproduceerd blauw voedsel gaat volgens berekeningen vanuit de wetenschap stijgen. Tegelijk staat de Nederlandse vissector (zowel visserij als aquacultuur) voor uitdagingen om aan die stijgende vraag naar ‘blauw voedsel’ te kunnen voldoen. Voedselwinning op zee (visserij en aquacultuur) zal steeds samengaan met andere gebruikers zoals energieopwekking, zeevervoer, kusttoerisme, scheepsvaart en natuurgebieden. Alle activiteiten op zee worden de blauwe economie genoemd. 

Ondernemerschap in de blauwe economie

In 2022 vond de eerste editie van deze masterclass plaats. Vanwege het succes besloten de betrokken partijen opnieuw een masterclass (2.0) te organiseren. De reeks van 6 woensdagavondenavonden, startend op 19 april, met afsluitend een excursie gaat opnieuw in gaan op ondernemerschap in de blauwe economie. “Daarbij opgemerkt dat je niet de eerdere Masterclass (2022) gevolgd hoeft te hebben om dit jaar deel te nemen”, aldus de organisatie. 

Doelgroep

De masterclass is gericht op degene, die nu of in de toekomst, werkzaam is in de Nederlandse maritieme vissector (visserij, aquacultuur en/of visverwerking/handel). Of voor degene die betrokken en geïnteresseerd is in de voedselwinning vanuit de blauwe economie. De voertaal van de masterclass is Nederlands. De masterclass is voor de ondernemer, medewerker of student die op de hoogte wil zijn van de laatste stand van zaken met de meest actuele inzichten uit onderzoek en praktijkvoorbeelden.

Inhoud Masterclass

Er komen vragen aanbod als: Wat is er wel mogelijk? En hoe kan er handelsperspectief worden gecreëerd binnen de dynamiek van vele ontwikkelingen op de Noordzee en in de maatschappij? Wat zijn de kaders van de huidige wetgeving en beleid voor innovaties of technieken voor voedselwinning op de Noordzee? Wat is wel en niet rendabel voor voedselwinning op zee en land op korte termijn? En waar moet ik als bedrijf op inzetten of op investeren? Op die vragen zullen de eerste antwoorden gegeven worden tijdens de avonden.

Wanneer zijn de lezingen en welke thema’s? 

Alle lezingen worden fysiek op locatie gegeven op woensdagavonden van 19:00-21:30 op verschillende locaties. De locaties zijn zoveel mogelijk centraal gelegen en goed bereikbaar met de auto en waar mogelijk met het openbaar vervoer.

  • Sessie 1: woensdagavond 19 april 2023, Voedselwinning in de blauwe economie 
  • Sessie 2: woensdagavond 3 mei 2023, Wind op zee 
  • Sessie 3: woensdagavond 17 mei 2023, Samenwerking in de blauwe economie 
  • Sessie 4: woensdagavond 31 mei 2023, Alternatieve energiebronnen 
  • Sessie 5: woensdagavond 7 juni 2023, Strategie 2030 als blauwe voedselproducent
  • Sessie 6: woensdagavond 21 juni 2023, Duurzame voedselsystemen (food breed) 
  • Excursie donderdag 29 juni (van ca. 10:00-17:00) 

Wat levert deelname aan deze Masterclass op voor deelnemers? 

  • Actuele kennis van diverse thema’s. De laatste stand van zaken vanuit onderzoek en praktijk wordt gepresenteerd op een laagdrempelige manier. Leer aan de hand van korte en praktische presentaties en interactieve workshops. in plaats van lange rapporten doorspitten.
  • Een rijke aanvulling op je CV of als werkgever een laagdrempelige manier om je personeel een training en daarmee persoonlijke ontwikkeling aan te bieden.
  • Uitbreiding en verdieping van je netwerk door het contact met andere deelnemers en sprekers. Vergroot je netwerk, kom in contact met andere bedrijven en kennispartners buiten je eigen werkveld en dompel je onder in een deelnemersgroep bestaande uit vertegenwoordigers uit de overheid, onderwijs, onderzoek, visserij, aquacultuur en visverwerking/handel.
  • Certificaat bij minimaal vereiste deelname (4 van de 6 avonden). 

Aanmelden kan online.

Altijd op de hoogte blijven?