Jaarlijkse veiling blauwvintonijn Tokio brengt meer dan 7 ton op

8 januari 2024 Beth Macdonald via UnSplash
Het nieuwe jaar op de Toyosu-vismarkt, de grootste visveiling van Tokio, startte 5 januari zoals altijd met de traditionele veiling van een blauwvintonijn. De veiling bracht 114,2 miljoen Japanse yen, meer dan 719.000 euro, op.

Volgens Hiroki Matsushita van de Toyosu-vismarkt was de tonijn in dit jaar drie keer zoveel waard als in 2023 en het vierde hoogste bod sinds 1999, toen de recordopbrengsten begonnen. Ook is de 114,2 miljoen yen het hoogste bod sinds de de start van de coronapandemie, maar staat nog ver van het recordbedrag van 333.6 miljoen van 2019. 

Winnende bod

Zeevruchtengroothandel Yamayuki en sushi-ketenexploitant Onodera Group brachten het winnende bod uit. De twee partijen wonnen voor het vierde jaar op rij de veiling. “Als we het doen willen we winnen”, aldus Yukitaka Yamaguchi,de directeur van Yamayuki in The Japan Times.

De blauwvintonijn had een gewicht van 238 kilogram en werd gevangen voor de kust van de prefectuur Aomori. De tonijn komt op het menu van het met een Michelin-ster bekroonde sushi-restaurant Onodera in de chique wijk Ginza in Tokio te staan.

Blauwvintonijn

De blauwvintonijn is erg populair in Japan en wordt vooral voor sushi gebruikt. Door onder andere overbevissing ging het langere tijd slecht met deze soort. De internationale natuurorganisatie IUCN (International Union for Conservation of Nature) classificeerde de blauwvintonijn tussen 2011 en 2021 als bedreigd. In 2021 meldde de organisatie dat de soort zich begon te herstellen vanwege het instellen van visquota.

Bron: The Japan Times

Altijd op de hoogte blijven?