Vis in de media | week 2-2024

12 januari 2024 Redactie Vismagazine koos Groenewold
Door klimaatverandering nemen visbestanden af, dit heeft dodelijke gevolgen voor zeekoeten, sterrenchef Maurice de Jaeger test zalm uit blik en een toename van Atlantische blauwvintonijnen voor de kust van Jersey. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vis, een greep uit de media.

Visserij

Het aantal Atlantische blauwvintonijnen die voor de kust van Jersey in het Engelse kanaal worden gespot, neemt toe. Een vermindering van visserij op deze soort is waarschijnlijk een van de redenen voor de toename van het aantal tonijnen, aldus Visserij.

“De Nederlandse visserij kampt nog steeds met de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne”, meldt de IJmuider Courant. “Voor de consument is vis niet meer vanzelfsprekend.”

In Trouw een artikel van bioloog Koos Dijksterhuis over zeevogels en visserij Op de Noordzee wordt gevist met visnetten die op de zeebodem zijn geplaatst (staand want). Een onbedoeld gevolg van deze visserij is dat deze netten ook zeevogels vangen, die daardoor verdrinken. 

Vishandel

Viswinkel Noordzee in Brussel is al dertig jaar het levenswerk van Wouter Vermeulen en Veronique Aelbrecht. Vanaf woensdag 10 januari komen hun twee kinderen, Lukas en Katrien, mee aan het roer staan van het bedrijf, aldus Bruzz.

Omroep Flevoland meldt dat ook veel Urker visbedrijven slachtoffer zijn van de grote brand bij De Groene Agri in Rutten. Veel visbedrijven hadden grote partijen vis opgeslagen in de koelingen in Rutten.

Vis

Sterrenchef Maurice de Jaeger van het Gentse restaurant Sensum test voor De Standaard  negen blikjes zalm: acht van de huismerken en eentje van het A-merk Imperial. Is die laatste het extra geld waard?

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af, schrijft Mondiaal Nieuws. Het gevolg hiervan is dat arme landen minder toegang tot vis hebben, een relatief goedkope bron van gezonde voeding.

Productie en industrie

Ongeveer 75 procent van ’s werelds industriële visserijschepen worden niet publiekelijk gevolgd, meldt Business AM. Dit heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de al uitgeputte visbestanden en mariene omgevingen. 

 

Altijd op de hoogte blijven?