Foto: Pixabay

In de media is er veel aandacht voor de ontwikkelingen van kweekvlees. Maar onderzoekers zijn ook bezig met het kweken van vis uit een paar cellen. Bijvoorbeeld de Vlaamse start-up Fishway dat in 2030 de eerste gekweekte visproducten op de markt wil brengen. Dat meldt Knack.

Bij kweekvlees produceren onderzoekers vlees op basis van een paar cellen. Dat is volgens kweekvleesproducenten duurzamer. Voor de productie zijn slechts een paar cellen nodig, dus minder veeteelt en belasting van het milieu. Ook is het beter voor dierenwelzijn, want de dieren hoeven niet geslacht te worden. Het kweken van vis uit een paar cellen biedt dezelfde soort voordelen. Zo hoeft er geen vis voor gevangen te worden, waardoor er minder visserij en commerciële viskweek nodig is. Daarnaast wordt gecultiveerde vis niet blootgesteld aan stoffen als antibiotica of microplastics.

Bio-ingenieur Nina Coolsaet van Fishway ziet veel mogelijkheden voor het kweken van vis uit een paar cellen, vertelt ze aan Knack. Ze verwacht dat het kweken van visfilets sneller gaat dan bij de vleesvariant. Viscellen zijn namelijk flexibeler dan vleescellen. Zo kunnen ze eindeloos doordelen (vleescellen moeten na verloop van tijd worden vervangen); zijn koudbloedig (wat betekent dat ze “een bredere waaier van temperaturen aan kunnen”); en hebben minder last van omgevingsfacturen als zuurtegraad en zuurstofgehalte. Daarnaast verwacht Coolsaet dat de structuur van vis makkelijker is na te maken dan vlees. “Ik verwacht dus dat kweekvis eerder op de markt zal zijn dan kweekvlees”, zegt ze in Knack.

Fishway richt zich in eerste instantie op gekweekte producten op basis van cellen van zoetwatervissen als baars en paling. Het plan is om in 2025 de eerste pilotfabriek te bouwen en in 2027 de productie verder op te schalen. In 2030 wil Fishway het de eerste visproducten op de markt brengen. Kweekvis moet evenals kweekvlees nog wel worden goedgekeurd door Europa voordat het daadwerkelijk in de supermarktschappen mag liggen.

Bron: Knack

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?