Europese investering voor ontwikkeling plantaardige visalternatieven

20 december 2023 Redactie Food Monkeys by the Sea
Een groep Zeeuwse en Brabantse bedrijven krijgt een subsidie van meer dan een miljoen euro voor de ontwikkeling van plantaardige visalternatieven. Uit het Europese fonds OPZuid-2021-2027 komt een subsidie van 907.777 euro en de provincie Zeeland legt daar nog eens 205.755 euro bij.

Samen met de projectgroep waarin bedrijven als Meatless, Coroos en Enough samenkomen, gaat start-up Monkeys by the Sea aan de slag met de verdere ontwikkeling. De focus ligt op  het verbeteren van voedingswaarde, houdbaarheid, smaak en textuur. Het bedrijf werkt met lokale ingrediënten zoals zeewier, bietenpulp en gezuiverd Oosterschelde water en gebruikt geen palmolie en sojavrij. Het consortium komt samen bij Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom.

Subsidie

Thijs Wullems, oprichter van Monkeys by the Sea, noemt het goed nieuws de Europese Unie het project steunt. “We zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe grootschaligere productietechnologieën. Ook gaan we de productie van halffabricaten verder ontwikkelen. Daarmee kunnen andere aanbieders verder aan de slag. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe voedzamere ingrediënten en zijn we bezig met het verbeteren van de smaak van de eindproducten. Hierbij wordt ook culinaire kennis ingezet, zoals die van Hans Everse, president van het Gastronomisch Gilde en Sterrenchef Edwin Vinke van de Kromme Watergang, beide ook projectpartners.

Markt voor visvervangers

De vraag naar visvervangers blijft nu nog achter ten opzichte van vleesvervangers. Naar schatting bedraagt de potentiële visvervanger-markt 180 miljoen euro. Momenteel is de marktomvang voor visvervangers slechts 1 miljoen. “Om plant-based food vaker in het winkelmandje van de consument te krijgen, moeten we niet te duur zijn. We streven er dan ook naar dat onze producten goedkoper zijn dan de vergelijkbare visproducten.” Wullems en de vele experts uit de regio waarmee hij werkt, zetten alles op alles om plant-based seafood een vast onderdeel van de voeding van consumenten te laten worden. “Het is gezond, draagt bij aan CO2-arme voedselproductie en ondersteunt de klimaatdoelen. Het helpt namelijk bij het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige alternatieven. Daar moeten we toch een heel eind naar toe met elkaar.”

Meer weten over plantaardige alternatieven voor vis? Vismagazine 9-2023 heeft visvervangers als thema. De Vegan Visboer vertelt meer over de groei van visvervangers en Yvon Bemelman legt uit waar producenten rekening mee moeten houden bij de naamgeving van plantaardige visalternatieven.

Duurzaam alternatief

Wullems wil een duurzamer alternatief bieden voor vis. De visserijsector zelf heeft impact, maar met name de wereldwijde transporten veroorzaken volgens hem veel CO2 uitstoot. “De handelstromen van visproducten, zijn 3,6 maal zo groot als die van rundvlees-, 5 keer groter dan die van varkensvlees- en 8 keer zo groot als die van kipproducten, volgens een recent onderzoeksrapport van de Rabobank. Voor de kust van Peru wordt bijvoorbeeld ansjovis gevangen. Die ansjovis wordt tot vismeel vermalen en gaat vervolgens per schip naar Noorwegen als vissenvoer voor zalmkwekerijen. Daarna gaat die gekweekte zalm met volle vliegtuigladingen door naar China of op transport naar Nederland. Eigenlijk waanzin natuurlijk. En dat is nog niet alles. Andere problemen van de oceaan zijn vervuiling en overbevissing, terwijl de visstand en biodiversiteit ook nog eens achteruitgaan door de stijging van de watertemperatuur.”

Ontstaan idee

Het idee ontstond toen Wullems op vakantie tijdens het duiken een walvishaai van wel 15 meter tegenkwam. “Als we niks doen, dan is dit prachtige dier ten dode opgeschreven, realiseerde ik me toen ten volle. Dat was een spirituele ontmoeting, een keerpunt. Thuis ben ik mijn idee voor plant-based seafood gaan uit werken. De ingrediënten moesten lokaal te vinden zijn en de producten moeten ook lokaal gemaakt kunnen worden. Soja of palmolie wilde ik niet gebruiken. Hier in Bergen op Zoom zitten wij als bedrijf perfect. Brabant is gespecialiseerd in de voedselproductie en Zeeland met alle prachtige ingrediënten en culinaire know-how zit om de hoek.”

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?