Doorbraak op het gebied van kweekzalm

24 april 2023 Pixabay

De Noorse zalmkwekerij Kvarøy Artic heeft een doorbraak bereikt bij het kweken van zalm. Het bedrijf ontwikkelde een nieuw voer waarvoor minder wilde vis nodig is. Bart van Olphen van Fish Tales werkt samen met de kwekerij om de zalm op Nederlandse markt te brengen.

Zalm is een roofvis en heeft wilde vis nodig om te groeien. Tot nu toe hadden zalmkwekers meer wilde vis nodig dan dat de gekweekte zalm in kilo’s opbrengt. Alf Knutsen van Kvarøy Artic ontwikkelde samen met experts een visvoer waarvoor nog maar 480 gram wilde vis nodig is.

Kweekzalm

Bart van Olphen is enthousiast. “Ik geloofde nooit in kweekzalm”, zegt hij op Duurzaam-ondernemen.nl. “Waarom zou je meer vis in een vis stoppen dan dat je eruit krijgt? Dat is toch niet logisch? Maar dit is baanbrekend. Ik ben fan!”

Naast het nieuwe visvoer heeft de zalm van Kvarøy Artic nog meer duurzame aspecten. De kwekerij gebruikt geen antibiotica, hormonen of chemicaliën. De zalm heeft tot 50 procent meer ruimte in schoon water. En tot slot gebruikt Kvarøy Artic kopervrije netten waardoor er dus geen koperdeeltjes in het water terecht komen.

Duurzaam

Kvarøy Artic en Fish Tales willen samen deze duurzame kweekzalm op de Nederlandse markt. Volgens Van Olphen kan duurzame viskweek een goed alternatief zijn voor wilde vis. “Veel kwekerijen laten een grote voetafdruk achter in de oceanen. Kvarøy is het voorbeeld voor de toekomst in het écht duurzaam en verantwoord kweken van zalm, zonder de natuur te schaden”, besluit hij op Duurzaam-ondernemen.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven?