Foto: Didier Hartmann

Tijdens zijn middelbare schooltijd werkte Didier Hartmann (22) op zaterdag in een viswinkel. Toen hij na zijn koksopleiding tijdelijk werk zocht, klopte hij weer aan in de visbranche. Inmiddels werkt hij alweer vier jaar bij Visgilde Vermaas in Rotterdam. Onlangs rondde hij de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO vakopleiding food cum laude af.

Didier Hartmann volgde een koksopleiding, maar wilde niet meteen als kok aan de slag. “Ik zocht tijdelijk ander werk, om te bepalen wat ik precies wilde doen”, vertelt hij. “Mijn bijbaantje in een viswinkel beviel vroeger prima, dus besloot ik te kijken of ik daar werk kon vinden. Bij Visgilde Vermaas kon ik snel beginnen en ik had het daar meteen goed naar mijn zin.” Vier jaar later is dat nog steeds zo. “Ik vind het heerlijk om lekker met eten bezig te zijn, ik vind het leuk om klanten te helpen en ik krijg veel vrijheid”, zegt Didier. “Een groot deel van de dag sta ik in de keuken. Mijn baas is zelf chef-kok geweest en hij vindt verse maaltijden, soepen en salades dan ook heel belangrijk. Mooi, want dat past goed bij mij.”

Goed opgeleide medewerkers

Vermaas wil graag dat al zijn medewerkers goed opgeleid zijn. Hij stelde Didier daarom voor om de mbo-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO te gaan doen. Didier: “Een extra diploma is altijd mooi meegenomen en de opleiding leek me heel nuttig voor mijn werk. Dat was het ook. Ik had al vrij veel basiskennis, maar ik leerde toch veel bij. De docenten van SVO komen zelf uit het visvak en zij doen dingen weer anders dan wij in de winkel doen.”

Nog beter verkopen

Didier leerde onder andere nieuwe snijtechnieken, bereidingstechnieken en veel over de viswereld ‘achter de schermen’. “Denk aan viskweek, duurzame visvangst, wilde vis”, zegt hij. “Ik weet nu precies wat er met vis gebeurt voordat het in de winkel ligt. Dat helpt me bij de verkoop, omdat ik klanten meer kan vertellen over de achtergronden van onze producten. Verkopen is makkelijker geworden.” Didier rondde zijn opleiding cum laude af, maar dat ging niet vanzelf. “In het begin vond ik het lastig om werk met school te combineren”, zegt hij. “Eigenlijk deed ik te weinig en daar gingen mijn docenten niet zomaar mee akkoord. Ik heb er extra druk op gezet en ben hard gaan werken. Met cum laude afstuderen als resultaat.”

Vervolgopleiding volgen

Volgend jaar gaat Didier ook de mbo 3-opleiding Visspecialist doen. “Die opleiding gaat in op onderwerpen als financiën, marketing en leidinggeven”, zegt hij. “Voorlopig zie ik mezelf niet van baan veranderen, dus het lijkt me mooi om een opleiding te volgen waarbij ik meer leer over de zakelijke kant van de winkel.”

Voor meer informatie over de opleiding Generation Food: www.svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?